Neapykanta liejasi laisvai: grasinimas užmėtyti akmenimis prokuroro nesudomino

Ketvirtadienį Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius pasidalijo nuviliančiu teisėsaugos sprendimu. Komentarą „suka akmenim uzmetysiu jei pamatysiu" parašęs vartotojas atsakomybės gali išvengti. Tiesa, tokį sprendimą ketinama skųsti.

Jarmo.net koliažas



„Prokuroras teigia, kad mano atžvilgiu išsakytas komentaras „suka akmenim uzmetysiu jei pamatysiu“ yra „aštrus, neetiškas, įžeidus ar žeminantis bei viešai matomas, tačiau negali būti vertinamas kaip kurstantis smurtą ir diskriminaciją ar skatinantis neapyakntą“, be to „kalbamo komunikacijos aktu neskatinama kaip nors diskriminuoti homoseksualus kaip žmonių grupę ar jokius atskirus asmenis, skiriamus seksualinės orientacijos pagrindu, nekurstoma prieš juos smurtauti ar fiziškai su jais susidoroti. Šis komunikacijos aktas socialinio tinklo vartotojų atžvilgiu nelaikytinas skatinamuoju ir negali būti sėkmingas ar nesėkmingas. Šiuo komunikacijos išsakoma asmeninė nepakanti nuomonė apie kitą konkretų asmenį".


Išvada | T. V. Raskevičiaus nuotr.

Anot parlamentaro, viešojoje erdvėje daug kalbama apie neapykantos kurstymą stabdančiais žodžio laisvės ribojimus. „O kas apgins LGBT žmonės nuo viešų raginimų smurtauti ir susidoroti?" - klausia T. V. Raskevičius.

Tiesa, nutarimas dar gali būti panaikintas.

„Ši sprendimą skųsiu vyriausiajam prokurorui", - žada T. V. Raskevičius.

Lietuvos teisėsaugos institucijos neretai sulaukia kritikos dėl pernelyg vangaus reagavimo į neapykantos komentarus. Dėl to kenčia pasitikėjimas pareigūnais.

Šiais metais Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos paskelbtas tyrimas rodo, kad net 70 proc. žmonių susidūrę su neapykantos kalba niekur nesikreiptų. 
Naujesnė Senesni