Profesiorius pataria „socdemams": teks išmokti LGBTQ+ teisių klausimus derinti su liūdna provincijos realybe

Ne itin sėkmingas pasirodymas Seimo rinkimuose socialdemokratų partijoje pasėjo nesutarimus. Iš pirmininko posto atsistatydino Gintautas Paluckas. Dabar partija ketina rinkti naują savo lyderį. Naujienų agentūrai ELTA komentuodamas vykstančius procesus, Mykolo Romerio universiteto (MRU) profesorius Andrius Bielskis dėstė, kad nors „socdemai" deklaruoja palaikantys LGBTQ+ bendruomenę, partija nesugeba derinti LGBTQ+ teisių klausimų su kitomis žmogaus teisių temomis, aktualiomis Lietuvos provincijose. 

„Socdemai" deklaruoja palaikantys LGBTQ+ teises | LSDP nuotr.


LSDP praėjusiais metais vykusiuose Seimo rinkimuose didesnio rinkėjų palaikymo nesulaukė ir iškovojo vos 13 mandatų. Politologai tąkart komentavo, kad nuo partijos nubyrėjo ir dalis LGBTQ+ bendruomenės bei ją palaikančių rinkėjų balsų, nes Laisvės partija kur kas ryškiau pasisakė LGBTQ+ ir kitomis žmogaus teisių temomis bei pasirodė geriau nei tikėtasi iškovojusi 8 mandatus.

Naujienų agentūrai ELTA komentuodamas artėjančius LSDP pirmininko rinkimus, Andrius Bielskis sakė: „Sunkiais klausimais, kaip kultūrinio progresyvumo, LGBT ir kitais, jie gali „nusimuilinti“. Nepaisant to, kad jie palaiko progresyvų balsą, bet yra Lietuvos regionų realybė, kurioje niekam tai nerūpi ir nemanau, kad jie turės užtektinai vaizduotės, kaip derinti tuos dalykus“.

Dėl LSDP pirminiko posto varžytis ketina Vilija Blinkevičiūtė, Juozas Olekas, politologas Liutauras Gudžinskas bei Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas.

Tačiau A. Bielskis įsitikinęs, kad šie kandidatai nesugebės išspręsti partijoje vyraujančių problemų, atvedusių į skaudų nukriaujavimą praėjusių metų seimo rinkimuose, kuriuose LSDP iškovojo vos 13 mandatų.

LSDP nuotr.


„Juk galima apie žmogaus teises, apie LGBT bendruomenės diskriminaciją, moterų teises kalbėti žymiai įtaigiau, kalbėti apie tai, kad visos grupės yra diskriminuojamos. Aš sakyčiau, kad nesugebėjimas sugretinti marginalizuotų grupių interesų gynimo su darbuotojų ir darbininkų gynimu yra tiesiog simptomiškas ir aš nemanau, kad šie lyderiai tą padarys“, – interviu ELTAI teigė A. Bielskis.
Naujesnė Senesni