LGBTQ+ žmonės patiria užgauliojimus privačiose žinutėse. Tai pavirs meno kūriniu

Dizaineris Erikas Mališauskas kviečia susimąstyti tuos, kurie smerkia žmones dėl jų seksualinės orientacijos ar kitų tapatybės bruožų. Vaikinas renka neapykantos, užgauliojimų kupinas žinutes, kurias kasdien gauna už LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumą pasisakantys aktyvistai, taip pat drąsiai apie save kalbantys neheteroseksualios orientacijos žmonės, ir iš jų kuria kompoziciją.

Jarmo.net koliažas | E. Mališauskas (asmeninio archyvo nuotr.) atkreipia dėmesį į neapykantos kalbą privačiose žinutėse (Brett Jordan/Unsplach nuotr.)

jarmo.net


„Mintis sukurti kompoziciją kilo tuo metu, pamačiau, kokias žinutes gauna Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius. Komentarus matydavau tikrai neretai, komentatoriai dažniausiai yra pikti žmonės ir piktai kalba tiek apie politiką, tiek apie LGBTQ+ temas ar kitus klausimus, tad man tai neatrodė labai įspūdinga, bet kai pamačiau, kad žmonės gauna ir asmenines žinutes, kuriose skamba grasinimai, užgauliojimai, nusprendžiau atkreipti į tai dėmesį", - portalui jarmo.net kalbėjo E. Mališauskas.

Dizaineris svarstė, kad greičiausiai daug žmonių sunkiai įsivaizduoja, ką išgyvena atvirai apie savo tapatybę kalbantys LGBTQ+ žmonės. 

„Iš šalies gali pasirodyti, kad viskas gerai, mažėja išpuolių, Lietuvoje pasididžiavimo eitynės vyksta jau be priešiškų žmonių demonstracijų, bet kai pažvelgi giliau, pavyzdžiui, kokias žinutes socialiniuose tinkluose tebegauna LGBTQ+ žmonės vien dėl savo tapatybės, apima liūdesys", - sakė dizaineris.

LGBTQ+ eitynės | Mercedes Mehling/Unsplash nuotr.


Vaikinas teigė kursiantis kompoziciją virtualioje erdvėje, kurioje bus matyti asmenų, parašiusių grasinančią ar neapykantos kupiną asmeninę žinutę, profilio nuotraukos.

Vaikinas teigė nebijantis ir teisminių procesų, jeigu už neapykantos kurstytojo nuotraukos paviešinimą kas nors nuspręs kreiptis į teismą. 

„Man atrodo, kad žmogus, rašantis neapykantos žinutes, turi prisiimti atsakomybę. Jeigu kils teisinės problemos, esu pasiruošęs jas spręsti", - kalbėjo  E. Mališauskas

E. Mališauskas | Asmeninio archyvo nuotr.


Pristatant meno kūrinį, bus renkami pinigai, kuriuos dizaineris skirs Jaunimo linijai, taip pat žmogaus teises ir LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumą ginančioms organizacijoms. 

„Visi gauti pinigai bus skirti neapykantos padarinių mažinimui", - sakė E. Mališauskas.

Jis teigė sieksiantis, kad neapykantos kalbos Lietuvoje sumažėtų. 

Kiekviena homofobiška žinutė gali tapti dizainerio kuriamos kompozicijos dalimi. Ją kviečiama siųsti e. p. neapykanta@laisves.tv

  • Laukiamos tik asmeninių žinučių ekrano nuotraukų;
  • Turinys turi būti aiškiai homofobiškas;
  • Nuotraukas reikia atsiųsti iki balandžio 14 dienos;
  • Neapykantos žinutės gavėjo tapatybė nebus atskleista;
  • Neapykantos skleidėjo profilio nuotrauka bus matoma bendrame kūrinyje

Asociatyvi Mercedes Mehling/Unsplash nuotr.


Naujesnė Senesni