Tragedija JAV dvasininką paskatino tiesti tiltą tarp Bažnyčios ir LGBTQ+ bendruomenės

„Tiesiu tiltą tarp LGBTQ+ bendruomenės ir Bažnyčios. LGBTQ+ bendruomenė jaučiasi užguita ir persekiojama savo pačios Bažnyčios. Tačiau pakrikštyti žmonės yra tokie patys kaip popiežius ar aš. Deja, jie nesijaučia laukiami savo Bažnyčioje jau nekalbant apie tai, su kokiu smurtu ir persekiojimu susiduria kasdien”, - sakė jėzuitų kunigas, rašytojas James Martin penktadienio vakarą Vilniaus universiteto organizuotoje diskusijoje.

James Martin | Ekrano nuotr.

jarmo.net


Kunigui baigus kalbėti ir pradėjus atsakinėti į klausimus, diskusijos moderatoriai pasakojo patiriantys kibernetinę ataką ir taip pat paprašė nekreipti dėmesio į neapykantos kupinus ar prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreiptus komentarus socialiniuose tinkluose.

Į tai J. Martin atsakė, kad nereikėtų jaudintis dėl išpuolio - net Kristus buvo persekiojamas.

Jėzuitų žurnalo „Amerika” redaktorius yra išleidęs knygą „Building a Bridge” (lt. Statyti tiltą). Kunigas teigė, kad Kristus priima kiekvieną žmogų, taip pat – ir LGBTQ+.

Jis papasakojo apie savo kelią, kaip susidomėjo LGBTQ+ tema bei ko apie tai moko evangelija. 

1988 metais prie jėzuitų bendruomenės prisijungęs dvasininkas studijavo filosofiją, teologiją, dirbo su žmonėmis, kurie išstumti į visuomenės paribes.

„Dirbdamas Jungtinėse Valstijose, eidamas šiuo keliu susipažinau su LGBTQ+ žmonėmis. Tai buvo žmonės iš mūsų parapijos, mano bičiuliai, tie, kurie ateidavo sielovados klausimais”, - sakė J. Martin.

Ekrano nuotr.


Jis teigė tuo metu dirbdamas žiniasklaidoje suprato, kad nedaug apie tai kalbama, LGBTQ+ bendruomenę užtaria mažai žmonių. Nors tuo metu jis ir pats nelabai domėjęsis šia tema. 

Tačiau 2016 metais viskas pasikeitė. Tais metais Floridoje gėjų klube buvo nužudyti 49 žmonės. Paprastai po tokių įvykių šalies vyskupai reiškia užuojautą. 

„Tačiau tuo metu vos keli vyskupai pasisakė, nors tai buvo didžiausios skerdynės JAV istorijoje ir net tie, kurie pareiškė užuojautą, neminėjo tokių žodžių kaip homoseksualus žmogus ar LGBTQ+. Supratau, kad net ir mirę žmonės nėra matomi Bažnyčioje”, - apgailestavo J. Martin.

Tuomet dvasininkas nusprendė publikuoti vaizdo įrašą socialiniuose tinkluose, taip pat pradėti domėtis, kaip statyti tiltą tarp Bažnyčios ir LGBTQ+ bendruomenės. Tad jėzuitas parašė knygą „Statyti tiltus”.

„Tikiuosi, vieną dieną ji bus išversta į lietuvių kalbą”, - vylėsi jis.

Šia knyga, sakė kunigas, jis nekvestionuoja bažnyčios mokymo, tačiau moko priimti LGBTQ+ žmones su meile ir atjauta.

„Priimti bendruomenę taip, kaip mokė Jėzus”, - sakė J. Martin.

Atsakas į knygą buvo įspūdingas, sakė kunigas. 

Pixabay.com nuotr.


„Kai kurie žmonės reagavo teigiamai, jie laukdavo mano pamokymų, laukdavo eilėje 2 valandas, kad padėkotų. Buvo ir tų, kurie puldinėjo mane internete, vadino įvairiais žodžiais”, - pasakojo dvasininkas.

Tokia stipri abiejų pusių reakcija, sakė J. Martin, dar kartą atskleidė, jog tokio pokalbio tikrai reikia.

Jis teigė susitikęs su popiežiumi, kuris tąkart prašė neišduoti visuomenei, apie ką jiedu kalbėjosi. Tačiau kunigas atskleidė, kad tema sukosi būtent apie LGBTQ+ katalikų sielovadą.

„Jėzus visuomet padėjo žmonėms, kurie buvo paribiuose. Vėl ir vėl mes matome jo darbą, mokinių tarnystę, kuri ėjo tų paribiuose esančių žmonių link. Jis vesdavosi paribiuose esančius žmones į savo būrį”, - pasakojo J. Martin.

Anot jo, nors mes visi esame nudėjėliai, LGBTQ+ bendruomenė vienintelė suvokiama labai nuodėminga. 

„Jeigu dabar Jėzus vaikščiotų šia žeme, jis mūsų prašytų bendrauti su šia bendruomene, jos neatstumti", - teigė dvasininkas.

 J. Martin dėstė, kad Jėzui nėra „mes" ir „jie". „Jėzui visi esame mes", - kalbėjo kunigas. 
Naujesnė Senesni