Progresyvūs socdemai galiausiai tapo homofobais? Žmogaus teisių apžvalgininkas negaili kritikos

Trečiadienio vakarą Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos organizuoti LSDP pirmininko rinkimų debatai - žmogaus teisių aktyvistų dėmesio centre. „Kaip LGBTQ asmuo esu labai nusivylęs. Nusivylimo jausmas nėra naujas, tačiau jaučiau ir didelį gėdos – ypač svetimos – jausmą", - rašo žmogaus teisių apžvalgininkas Simonas Bartulis savo „Facebook" paskyroje. Savo poziciją jis plačiau išdėstė ir portalui jarmo.net

Jarmo.net koliažas


Po ne itin sėkmingo pasirodymo praėjusių metų Seimo rinkimuose iš LSDP pirmininko pareigų atsistatydino Gintautas Paluckas. Partija renka savo naują lyderį. Dėl LSDP pirminiko posto varžosi Vitalijus Mitrofanovas, Liutauras Gudžinskas, Juozas Olekas, Vilija Blinkevičiūtė.

Socialdemokratai deklaruoja palaikantys LGBTQ+ žmonių teises ir laisves. Tačiau trečiadienį vaizdas galėjo susidaryti šiek tiek kitoks.

„Kaip gali būti, kad pagrindinės kairės partijos Lietuvoje rinkimuose tik vienas asmuo – Liutauras Gudžinskas – sugebėjo palaikyti LGBTQ bendruomenės be „palaikau, bet“? Partijos, kurios programoje bent jau tų „bet“ nėra", - klausė S. Bartulis.

Liutauras Gudžinskas | lsdp.lt nuotr.


Anot jo, kai kurių kandidatų pasisakymai apie LGBTQ+ asmenis verčia griebtis už galvos. Homofobiškus pasisakymus, portalui jarmo.net dėstė S. Bartulis, galėjo lemti tai, kad LSDP nariai įsitikinę, kad nemažas socdemų rinkėjų elektoratas nepalaiko LGBTQ+ teisių. 

„Man tai yra silpnas argumentas dėl to, nes kaip politinė partija tu turi atstovauti politinę srovę. 

Dėl kažkokių praktinių sumetimų pakišti po kilimu kažkokius klausimus yra liūdna. 

Partija turi kurti rinkėjų supratimą, kad LGBTQ+ asmenų teisės ir kaimo vietovių žmonių gerovė nėra supriešinami dalykai", - kalbėjo S. Bartulis. 

Apžvalgininkas pateikė ir konkrečias jam užkliuvusias kandidatų citatas.

Pavyzdžiui, V. Mitrofanovas debatuose dėstė, kad dėmesys LGBTQ+ asmenų grupei - pernelyg didelis, negana to, LGBTQ+ asmenis jis kažkodėl pavadino organizacija.

„Suakcentuoti tolerancijos vaidmenį ties šitos organizacijos nariais (LGBT, - jarmo.net), grubiai pasakysiu, perdėtas dėmesys“, - kalbėjo politikas.

Vitalijus Mitrofanovas | lsdp.lt nuotr. 


„Pirmiausia, tai gėda yra kad vienas debatų dalyvis LGBTQ asmenis vadina „organizacijos nariais“. Terminas tiesiai iš Pro Patrijos, tik... pas socialdemokratą", - savo analizėje, paskelbtoje „Facebook" įraše, aiškino S. Bartulis.

„Aš labai pritarčiau Vitalijaus pasisakymui, nes turime matyti visus, įskaitant ir šitos bendruomenės žmones, <...> dabar tiesiog vienos grupės užakcentavimas sukelia priešpriešą“, - debatuose kalbėjo J. Olekas.

Juozas Olekas | lsdp.lt nuotr.


Jam antrino ir V. Blinkevičiūtė: „Galvoju, kad kai kalbame apie LGBT visuomenę, tas dalykas yra perdėtas, suprantate. Perdėtas. Mūsų tikslas, kad kitokios orientacijos žmonės galėtų mokytis, darbą turėti, kitur save įtvirtinti. Pagaliau kalbama apie partnerystės įstatymą, <...> apie turto ir paveldėjimo klausimus, bet žinoma jokių būdu ne apie vaikų auginimo“.

Vilija Blinkevičiūtė | lsdp.lt nuotr.


Anot S. Bartulio, visi LSDP kandidatai į pirminiko postą išskyrus L. Gudžinską, teigė, kad labai daug kalbama apie LGBTQ, nors esą reikia kalbėti ir apie kitas žmonių grupes.

„Tai yra pats kvailiausias dalykas, kurį demagogiškai naudoja kraštutiniai dešinieji, kurie bijo pasirodyti atvirai anti-LGBTQ. Politikoje visada reikia kalbėti apie specifines problemas specifiškai. Kalbant apie „viską“ abstrakčiai bus nustumtos mažesnės visuomenės grupės ir niekada nebus sudaryti detalūs veiksmo planai.

Toks argumentas galimas visoms temoms. Nekalbėkime apie skurdą, kalbėkime apie visus! Nekalbėkime apie bedarbius, o apie visus! Kažkoks lietuviškas „All lives matter”

Tačiau kitos problemos - kurios be abejo svarbios - nenurašomos kaip „perdėtos" ir joms ieškomi sprendimai, nepaisant susiskaldymo. Tame, matyt, ir slypi latentinis LSDP homofobiškumas", - aiškino S. Bartulis.

Simonas Bartulis | Asmeninio archyvo nuotr.


Anot apžvalgininko, socdemų tarpe jaučiama baimė kalbėti apie LGBTQ+ žmones. „Todėl importuojama retorika, kuri nesiskiria nuo konservatorių ir LVŽS, kurioje vietoj LGBTQ+ yra sakoma „tie/šitie“ ir visaip bandoma išvengti temos", - įsitikinęs jis.

Portalui jarmo.net S. Bartulis pridūrė: „Jeigu yra vos ne daugiau konservatorių, kurie gali pasakyti, kad mes esame už partnerystes be jokių  „bet", tai kaip tai gali būti neįmanoma socialdemokratų partijai? O jeigu vis tik neįmanoma, tai reikėjo šiuo klausimu dirbti šiek tiek anksčiau, kad jis į veidą taip netrenktų, kai jau šiek tiek per vėlu". 
Naujesnė Senesni