S. Bartulis. Ar partnerystės įstatymas bus palaidotas?

Šeštadienį vyko diskusija apie „prigimtines" teises, kurioje dalyvavo Vilija Targamadzė. Apie diskusiją nežinočiau, jei nebūtų Laisvos visuomenės instituto reklamuojama.

Simonas Bartulis | Asmeninio archyvo nuotr.

 

Simonas Bartulis

žmogaus teisių apžvalgininkas


V. Targamadzė yra LSDP Seimo narė, išrinkta per sąrašą. Buvo 5-ta sąrašė, kviestinė žvaigždė. Štai kelios jos išsakytos citatos: „Turim prisiminti Konstituciją ir jos trečio skirsnio 38 straipsnį. Kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas ir kaip šeima yra sudaroma. Aš manau, kad tai yra vaiko prigimtinė teisė, nes pradas tai yra iš vyro ir moters, ir jis turi toj šeimoj ir augti“, „Tai suprantat, šiandien moteris, rytoj iš ryto – jau sakys, kad esat vyras. Tai jūs kalbat apie socialinę lytį, kuri nesusipratimas, mano supratimu", „Jeigu iš biologinės pozicijos žiūrėsim, jeigu mejozės metu spermatozoidas su kiaušialąste susijungia, tai jai užsimezgė gyvybė. Tai yra jau žmogžudystė. Mano toks supratimas yra, gal kiti turi kitokį požiūrį“. 

Žmonės laisvi turėti savo nuomonę ir tokios opinijos nėra kažkuo negirdėtos. Net loginės klaidos apie šeimos sudarymo principus, esą yra jų baigtinis sąrašas Konstitucijoje, labai girdėta retorika.
 
Bet man klausimas kilo visai kitas. 

Ar nėra keista, kad socialdemokratų partija kviečiasi žmones taip aukštai į sąrašą žmogų, kuriam šeima turi būti tradicinė, kuriam abortas - žmogžudystė, kuriam socialinės lyties terminas yra nesusipratimas?
 
Kaip daroma sąrašo narių peržiūra, ar to žmogaus politinės nuostatos atitinka LSDP programą, kuri nėra už abortų ribojimą, yra už partnerystes ir įvairias šeimas bei Stambulo konvenciją? 

Ir kaip juose patenka žmonės, kurie žodis į žodį atkartoja krikdemų talking points?

Kaip sąraše atsirado Drukteinis, Kalūginas? 

LSDP buvo davusi pažadą, kad žmogaus teisių klausimai nebus antrarūšiai, tačiau darbas atrenkant savo pačių kandidatus, matosi, padarytas nebuvo. 

Labai bijau, kad prieš partnerystes balsuojančių socdemų gali būti ir daugiau nei „vienas, kitas", kas galėtų palaidoti šį įstatymą.

Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net

Naujesnė Senesni