Juliana Lozovska. Remiantis fantazijomis, daromos mokslinės išvados

Lietuvoje nėra ar beveik nėra kokybiškų mokslinių tyrimų, analizuojančių aborto temą. Aptikau tyrimą, atliktą VU Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto, Visuomenės sveikatos katedros mokslininkų: „VŠĮ Vilniaus gimdymo namuose gimdžiusių moterų ir jų vyrų nuomonė apie nėštumo nutraukimą ir jo pasekmes nesant medicininių priežasčių“, paskelbtą „Visuomenės sveikatos“ 2019 m. numeryje.

Juliana Lozovska | Asmeninio archyvo nuotr.

Juliana Lozovska

psichologė


Apklausta virš 600 ką tik pagimdžiusių moterų ir jų vyrų. Klausta, kodėl, jų nuomone, kitos moterys nusprendžia nutraukti nėštumą, kokios yra aborto pasekmės, kaip jaučiasi abortą pasidariusios moterys, kokios pagalbos reikia abortą norinčioms pasidaryti moterims.

Išanalizavus anketų duomenis, prieinama tokių išvadų (skaityti rezultatų aptarimą): „atlikto tyrimo duomenimis, pagrindinės priežastys, dėl kurių moterys nutraukia nėštumą, - finansiniai sunkumai, emocinio palaikymo stoka ir vaiko tėvų ar artimųjų noras“ (p.75). 

Toliau dar geriau, atrandamas net priežastinis ryšys: „Nustatyta, kad santykių su vaikų tėvu pablogėjimas ir didesnis auginamų vaikų skaičius šeimoje didina riziką nutraukti nėštumą“ (p. 75).

Dar kartą atkreipiu dėmesį, apklaustos ne nėštumą nutraukusios moterys, o būtent pagimdžiusios. Ir visa tai padėjo atskleisti anketos! 

Stebuklingiau už būrimą iš kavos tirščių. Remiantis gimdžiusiųjų ir jų vyrų fantazijomis daromos „pagrįstos“ išvados apie abortą pasidariusių moterų patirtis, formuluojamos rekomendacijos abortų prevencijai. Vėliau tokiais tyrimais remiasi 

Krizinio nėštumo centrai ir kiti entuziastai, kurie besirūpindami moters gerove, pamiršta ją pačią.

P.S. Nuorodos į straipsnį nededu, nenoriu jo reklamuoti. Jeigu kam įdomu, straipsnis yra prieinamas internetu.

Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net


Naujesnė Senesni