Ar homofobija - psichikos sutrikimas?

Ilgus dešimtmečius homoseksualumą mėginta sieti su psichikos sutrikimais. Tačiau žurnale „Seksualinė medicina“ išspausdintas L’Akvilos universiteto Italijoje mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė glaudų ryšį tarp psichinių sutrikimų ir homofobijos.

Asociatyvi Engin Akyurt/Unsplash nuotr.


Eglė Kuktoraitė

lgl.lt


L’Akvilos universiteto Italijoje mokslininkai tyrimu siekė išsiaiškinti psichologinius veiksnius, kurie lemia homofobiją. Tyrėjai atsižvelgė į 500 studentų požiūrį į homoseksualius asmenis, homofobiškumą, psichopatologinius požymius, gynybos mechanizmus ir prisirišimo pobūdį. Pasak mokslininkų, tyrimas parodė, jog psichozės simptomų turintys studentai yra labiau linkę demonstruoti neigiamą požiūrį į homoseksualius asmenis.

Psichotiškumas yra padidinto agresyvumo ir priešiškumo lydimas asmenybės bruožas, siejamas su padidėjusia rizika susirgti įvairiomis paichozėmis, pavyzdžiui šizofrenija. „Homofobija yra opi socialinė problema. Čia pasireiškia ne tik priešiškumas homoseksualiems asmenims, ber ir tam tikri asmenybės bruožai,“ – tikina tyrėjai.

„Žmonės su stipriai išreikšta homofobija pasižymi ir aukštesnio lygio psichotiškumu bei gynybos mechanizmais. Dėl šios priežasties, itin išryškėja disfunkciniai asmenybės bruožų ir homofobiško elgesio aspektai. Šiuos polinkius turintys asmenys gali imtis aktyvių veiksmų prieš homoseksualius asmenis. Todėl keliame prielaidą, jog homofobiją galima laikyti psichiniu sutrikimu. Siekiant įveikti homoseksualių asmenų stigmatizaciją, būtina išsamiau ištirti psichopatologinių savybių ir homofobijos ryšį,“ – pabrėžia L’Akvilos universiteto mokslininkai.

Pirmą kartą tekstas buvo publikuotas 2015 m. rugsėjo 16 d. puslapyje lgl.lt 

Naujesnė Senesni