E. Švobaitė: susimovė ne maršo organizatoriai, o tie, kas turi galios pozicijas

Šimašius praėjusią savaitę surengė spaudos konferenciją apie sovietinių rajonų tvarkymą ne kur nors Lazdynuose, Karoliniškėse, Žirmūnuose, ne. Jis tai padarė viename prabangiausių Vilniaus kvartalų, Paupyje, pastatytame „MG Baltic" koncerno (kas nepamena, su juo ir liberalais buvo susijęs vienas didžiausių korupcijos skandalų Lietuvoje). Kitaip tariant, pasiturintiems atėjo papasakoti, kaip tvarkys gerokai mažesnes pajamas gaunančiųjų kiemus. Absoliutus nejautrumas.

Autorė įsitikinusi: „Labiausiai susimovė tie, kas turi galios pozicijas, plačiąja šio žodžio prasme" |  Jarmo.net koliažas (Seimo kanceliarijos/O. Posaškovos, lrv.lt ir  unsplash.com nuotr.)

 

Emilija Švobaitė

facebook.com/svobaite


Kai sanatorijos „Belorus" darbuotojai, kurį laiką negaunantys atlyginimo, protestavo Vilniuje važiuodami automobilių kolona, "Facebook" paskyrose mūsų smagieji autoritetai kėlė džipų nuotraukas, tarsi sakydami, kad šitas protestas yra kažkokių turtingų mafijozų pramanas. Ignoruodami, kad mašinų kolonoje pasitaikė net ne viena sena Audi 100. Ir kai kolona judėjo Gedimino prospektu, juo į teatrą ėjusi Premjerė sureaguoti nesugebėjo. Tiesą sakant, per trisdešimt metų dar neatsirado valstybės vadovo, kuris būtų pasielgęs kitaip. Tik vėliau Premjerė leptelėjo, kad sankcijas reguliuoti yra ne Lietuvos galioje.
 
Tas pats Šimašius, kai po savivaldybės langais Vilniaus viešojo transporto darbuotojai šaukė "mere, mere", nepasirodė. Kaune, su meru situacija irgi ne kokia. Šį penktadienį buvo surengta paieškos akcija, nes meras jau kuris laikas nesitaria su miesto bendruomene dėl miesto planavimo. Kur nori kerta medžius ir stato neadekvačius daugiaaukščius.
 
Tapinas & co. po visą internetą tampė moters, dalyvavusios proteste prieš vaikų testavimą, atvaizdą su ausų krapštukais nosy. Komiška, taip. Bet, tiesą sakant, man norėjosi susirasti tą moterį ir paklausti, kaip ji jaučiasi. Nežinau, kokios širdies žmogumi reikia būti, kad tiek leistum tyčiotis iš silpnesnio.

Ir tada maršas. Visi stebisi, kaip Orlauskas mobilizuoja mases, arba save guodžia, kad tos masės iš tiesų nėra, o publikuojamos nuotraukos iš renginio - suklastotos. Ta visa nuostaba šiaip skamba kaip tiesiog ciniškas būdas ir toliau elgtis taip, kaip elgiamasi dabar dešiniųjų vyriausybėje ir, būkim atviri, žiniasklaidoje. Nepripažįstant, kad susimovė tai ne maršo organizatoriai ir ne protesto, kuriame dalyvavo toji moteris, įsikišusi ausų krapštukus į nosį, dalyviai. Labiausiai susimovė tie, kas turi galios pozicijas, plačiąja šio žodžio prasme.



Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni