Šeimos gynimo maršo veidų nuodėmės

Vingio parke gegužės 15-ąją turėtų susirinkti, kaip skelbia šeimos gynimo maršo organizatoriai, apie 5-7 tūkst. asmenų, protestuosiančių prieš Stambulo konvenciją, taip pat LGBTQ+ lygiateisiškumą: Seime planuojamą svarstyti partnerystės įstatymą. Tuo metu viešojoje erdvėje aiškėja vis daugiau informacijos apie asmenis, matomus maršo organizaciniuose susirinkimuose.

Šeimos gynėjais besiskelbiančius veikėjus teisėsaugos dėmesys nebeturėtų stebi - dalis jų teisti, kai kurie vis dar figūruoja ikiteisminiuose tyrimuose | Jarmo.net koliažas

Andželika Bytautaitė

jarmo.net žurnalistė


Kontraversiškai vertinamame leidinio „Respublika" portale respublika.lt buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti „nušluoti" Seimą grasinančio Artūro Orlausko pasisakymai. Humoristu besiskelbiantis vyras aiškino, kad bus ieškoma parlamentarų vaikų. Tame pačiame vaizdo įraše užfiksuota ir daugybė kitų veidų, patarinėjančių pagrindiniams maršo organizatoriams.

Nelegalų verslą nutraukė pareigūnai

Vienas jų - Antanas Kandrotas, anksčiau jau ragavęs kalėjimo duonos, neseniai Kauno apygardos teisme pripažintas kaltu dėl finansinių aferų. Skelbiama, kad A. Kandrotas apgaulingai vedė buhalterinę apskaitą ir tokiu būdu nuslėpė mokesčius. Teismas nuteistajam skyrė lygtinę laisvės atėmimo bausmę.

Antanas Kandrotas | Stop kadras


Šiuo metu nuosprendis apskųstas: kaltinamasis siekia išteisinimo, o prokuroras - įkalinimo iki 5-erių metų.

Kitose dviejose bylose A. Kandrotas aiškinasi, ar išties padėjo bendrams pasisavinti maždaug 300 tūkst. vertės akcizo ir pridėtinės vertės mokesčių.

Portalas kauno.diena.lt 2019 metais rašė, kad viena su A. Kandrotu susijusių bylų - dėl prekybos naftos produktais. Pranešta, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad nors deklaruota, jog Vokietijoje pirkti nefasuoti naftos produktai perduoti Rumunijos kompanijai taip pritaikant nulinį PVM procentą, tačiau pareigūnai išsiaiškino, kad išties naftos produktai nelegaliai atsidurdavo ir būdavo parduodami Lietuvoje taip išvengiant PVM ir akcizo mokesčio į biudžetą.

Aiškinasi, ar kurstė neapykantą

Verta paminėti ir tai, kad teisėsaugos akiratyje atsidūrė ir pati „Respublikos leidinių" redakcija, kurioje ne kartą vyko maršo organizatorių pasitarimai. 

Vitas Tomkus vaizdo įraše | jarmo.net nuotr.


Vilniaus apygardos prokuratūra kovą pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neapykantos kurstymo, kai „Respublikos" redaktorius Vitas Tomkus publikavo rašinį „Gerovės valstybė yra pederastų valdžia plius viso pasaulio skaitmenizacija".

Tekstas, kurį šiuo metu vertina pareigūnai, buvo iliustruotas 9 nuotraukomis, publikacijoje matyti ir Seimo nario Tomo Vytauto Raskevičiaus atvaizdas, publikacijoje paminėta ir LGBTQ+ bendruomenė. 

Politinės korupcijos byla

Maršo organizaciniuose susitikimuose ne kartą savo nuomonę yra išreiškęs ir buvęs Seimo narys Audrius Butkevičius, nuteistas už tai, jog 1997 metais paėmė voką su 15 tūkst. Jungtinių Valstijų dolerių iš degalų bendrovės „Dega“ direktoriaus Klemenso Kiršos. Delfi.lt duomenimis, K.Kirša prieš tai Valstybės saugumo departamentą informavo, jog A. Butkevičius reikalauja iš jo 300 tūkst. dolerių.

Audrius Butkevičius | Stop kadras


Kyšio tuometinis parlamentaras reikalavo už tai, kad būtų nutraukta Vilniaus miesto apylinkės prokuratūroje tirta byla dėl „Dega" ir JAV korporacijos „Mobil" tarpusavio atsiskaitymų.

Delfi.lt rašo, kad 2003 metais Aukščiausiasis Teismas galutinai atmetė už kėsinimąsi sukčiauti stambiu mastu nuteisto A. Butkevičiaus kasacinį skundą ir jis buvo pripažintas kaltu bei nuteistas kalėti pusšeštų metų. Be kita ko, A. Butkevičiui skirta 50 tūkst. litų (maždaug 14 tūkst. eurų) bauda. Teismas konfiskavo pusę jo turto.

Prekyba poveikiu

Į šeimos gynimo maršo organizavimą buvo pasišovęs įsitraukti ir anksčiau Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vadovės patarėjo pareigas ėjęs Gintaras Jonas Furmanavičius, 2019 metų rudenį pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu.

Gintaras Jonas Furmanavičius | Stop kadras


BNS šių metų vasarį pranešė, kad Lietuvos apeliacinis teismas atmetė jo skundą ir nepakeitė jam skirtos lygtinės laisvės atėmimo bausmės.

Bylos duomenimis, pasinaudodamas savo pažintimi su G. J. Furmanavičiumi, teisininkas Sigitas Živolta savo ir jo naudai netiesiogiai reikalavo 100 tūkst. eur eurų kyšio iš „Start Vilnius“ atstovų.

„Verslo žinios" rašo, kad anot bylos medžiagos, S. Živoltas mainais už kyšį žadėjo paveikti G. J. Furmanavičių, o per jį – ir kitus NŽT tarnautojus, kad šie neteisėtai veiktų vykdydami savo įgaliojimus ir leistų Vilniuje, Subačiaus gatvėje suformuoti žemės sklypą, valstybės žemę prijungiant prie įmonės sklypo.

Antivalstybininkas

„Respublikos" redakcijoje lankėsi bei maršo organizatoriams mėgino patarinėti ir VSD pažymose figūruojantis Vaidas Lekstutis. Jis yra viešai pareiškęs, kad Lietuva yra JAV kolonija, o rusai elgėsi teisingai, kai lietuvius trėmė į Sibirą.

Vaidas Lekstutis | Stop kadras


„Šimtus metu Lietuva kartu su žemaičiais, rusais, baltarusiais, ir t.t. gynėsi nuo kryžiuočių nešamos iškrypėliškos pasaulėžiūros", - savo socialinių tinklų paskyrose yra rašęs V. Lekstutis.

Tremtis jis yra pavadinęs prasivėdinimu.

Klaipėdos rajono gyventojas žiniasklaidoje nuskambėjo po to, kai 2016 metų gruodį sėdo į teisiamųjų suolą dėl antivalstybinės veiklos. „Lietuvos rytas" praneša, kad net trijų instancijų teismai vyrą pripažino kaltu kursčius tautinę neapykantą ir nuteisė laisvės apribojimu metams bei skyrė 100 valandų nemokamų darbų. 

V. Lekstutis bausmę turėjo įvykdyti atidirbdamas sveikatos priežiūros, globos, rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose.

Redagavo Jonas Valaitis

Naujesnė Senesni