ET kongresas ragina Lenkiją atšaukti rezoliucijas prieš „LGBT ideologiją“ ir apsaugoti LGBT bendruomenės teises

Birželio 16 d. Europos Tarybos Vietos ir regionų valdžių kongresas nuotolinėje sesijoje aptarė LGBTI asmenų padėtį Europoje, pranešimą šiuo klausimu parengė britas Endriu Bofas (Andrew Boff) ir švedas Jomis Renstriomas. Sesijos metu taip pat buvo priimta rezoliucija ir rekomendacija dėl vietos ir regionų valdžios vaidmens ir atsakomybės apsaugant LGBTI asmenis neapykantos kalbų ir diskriminacijos augimo kontekste. Rekomendacijoje centrinės valdžios institucijos kviečiamos parengti nacionalinius veiklos planus dėl žmogaus teisių – tarp jų ir LGBT, skatinti kovos prieš diskriminaciją priemones.

Lenkijoje dalijami lipdukai, kuriuose matyti perbrauktas LGBTQ+ simbolis | GPtygodnik/ Twitter nuotr.


Valdas Gabrys, jarmo.net

redakcija@jarmo.net


„Visoje Europoje jaučiama LGBTI asmenų pripažinimo ir teisių priespauda“, – sakė E. Bofas. „Daugėjant neapykantos kalbų sukuriamas mūsų miestų ir regionų gyventojų supriešinimas. Priimdama šį iššūkį vietinė ir regioninė valdžia turi stiprinti jų LGBTI bendrapiliečių socialines teises ir gerovę bei skatinti dialogą. Mes turime pareigą visiems bendrapiliečiams sukurti atvirą visuomenę“, – pabrėžė politikas.

Remdamasis 2020 m. Lenkijoje atliktu tyrimu, kongresas taip pat priėmė dokumentą, raginantį Lenkiją atšaukti rezoliucijas prieš „LGBT ideologiją“ ir apsaugoti LGBTI bendruomenės teises. 

„Nuo 2019 metų Lenkijoje daugiau nei 90 miestų ir regionų priėmė rezoliucijas ir pasiskelbė laisvomis nuo neva „LGBT ideologijos“. Išrinktųjų į vietos valdžią uždavinys ne priiminėti teisės aktų dėl LGBTI asmenų atstūmimo, o skatinti įvairovę ir pagarbą žmogaus teisėms“, – sakė pranešimo rengėjas.

Kongreso pirmininkas Lendertas Verbekas (Leendert Verbeek) taip pat pareiškė susirūpinimą dėl šių nerimą keliančių ženklų politikoje ir socialinėje srityje, tarp jų – „neapykantos kalbų ir diskriminacijos LGBTI bendruomenės atžvilgiu augimas“. „Labai sunerimau sužinojęs apie vakar Vengrijos parlamento priimtus teisės aktus, ypač šiuo metu, kai Vengrija pirmininkauja Europos Tarybos Ministrų Komitetui“ – sakė politikas.

Ataskaitoje ne kartą minima Lietuva ir, kaip galima nuspėti, ne dėl gerosios praktikos.

Vietos ir regionų valdžių kongresas yra Europos Tarybos institucija, atsakinga už vietos ir regioninę demokratiją 47 valstybėse narėse. Kongresą sudaro dveji rūmai – vietos valdžių rūmai ir regionų rūmai bei trys komitetai. Kongresas vienija 648 renkamus pareigūnus, kurie atstovauja daugiau nei 150 000 vietos ir regionų valdžios institucijoms.

Lietuvos delegacijos vadovas yra Pasvalio rajono savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas, jo pavaduotoja iki išrinkimo į Seimą buvo Trakų rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė.


Naujesnė Senesni