Krienai „tikriems vyrams" pirkėjai sukėlė klausimų: „O kas yra tikras vyras? Ar yra krienų „tikroms" moterims?"

Reklamų ir produktų kūrėjai vis dar nevengia lyčių normų ir stereotipų. Portalo jarmo.net skaitytoja pasidalijo užfiksuotu vaizdu viename Lietuvos prekybos centre, kuriame matyti krienų pakuotė. Anot jos parašyta, kad produktas skirtas „Tikriems vyrams". „Ši reklama pasirodė labai keista. Esame XXI amžiaus valstybė, tačiau lyčių normos vis dar klesti, o moterys ir toliau žeminamos. Net reklamose", - pasipiktinimo neslėpė pašnekovė.

Ant pakuotės parašyta, kad krienai skirti „tikriems vyrams" | Skaitytojos nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Portalas jarmo.net kreipėsi į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą (LGKT) prašydamas paaiškinti, ar tokia reklama nepažeidžia Lygių galimybių įstatymo, kuriame numatyta, jog reklama neturi vaizduoti nė vienos žmonių grupės menkesnės ar pranašesnės už kitą.

Pažeidimo nemato

„Šiuo atveju lygių galimybių pažeidimas neįžvelgtinas", - informavo LGKT Diskriminacijos prevencijos ir komunikacijos grupės vadovė Mintautė Jurkutė.

Anot jos, nors nors ant krienų pakuotės matomas užrašas „Tikriems vyrams“ gali trikdyti, erzinti ir formuoti stereotipą, kad stiprus skonis labiau tinkamas vyrams, ši etiketė vis tik nepažeidžia Lygių galimybių įstatymo bei Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymo.

„Pagal šiuos įstatymus, prekių pardavėjai, gamintojai ar paslaugų teikėjai privalo užtikrinti, kad informacijoje apie gaminius, prekes arba paslaugas bei jų reklamoje nebūtų reiškiamas pažeminimas, paniekinimas arba teisių apribojimas ar privilegijų teikimas dėl lyties, rasės, tautybės, negalios ir kitų asmens tapatybės požymių bei nebūtų formuojamos visuomenės nuostatos, kad dėl šių požymių asmuo yra pranašesnis ar menkesnis už kitą.

Žinutė, kad šie krienai labiau tinkami vyrams, nors ir yra stereotipiška ir galbūt neetiška, savaime nereiškia moterų diskriminacijos kaip ji apibrėžiama minėtuose įstatymuose. Tikėtina, kad tokia žinute etiketės kūrėjai norėjo atkreipti tikslinės auditorijos (kuri, ko gero, yra vyrai) dėmesį", - teigė M. Jurkutė. 

Mano, kad iki lyčių lygybės - toli

Į LGKT dėl minėtos pakuotės kreipėsi ir jarmo.net skaitytoja, tačiau sulaukusi atsakymo, kad įstatymai nepažeisti, teigė esanti gerokai nustebinta

„Dar kartą labai nusivyliau. Tai tik vyrai gali mėgti valgyti stipraus skonio maistą. O moterim tai yra nepriimtina. Man atrodo dar labai tamsiuose toliuose esam lygybės atžvilgiu. Pradedant tokiais smulkiais dalykais baigiant, kad net moterys gauna menkesnį atlyginimą nei vyrai, taigi vidutinė alga skiriama pagal lytį. Krienų pakuotė - toks, atrodo, mažas dalykas, kuris dirgina, bet ir tokie maži dalykai labai daug parodo, kaip toli iki lyčių lygybės", - savo mintis dėstė pašnekovė.
Naujesnė Senesni