Lygių galimybių kontrolierė paskelbė verdiktą dėl homofobiškos Klaipėdos sporto klubo reklamos su Gražuliu

Birželio 4-ąją Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė paskelbė sprendimą tyrime dėl Klaipėdos sporto klubo „Kangoo Jumps Lietuva" reklamos. Vaizdo įraše, kurį paviešino sporto klube dirbę treneriai ir jo vadovas, skambėjo žodžiai „Kas nešokinės, tas py*eras", o keturių vyrų priekyje nuotaikingai šoko ir homofobiškais pasisakymais garsėjantis parlamentaras Petras Gražulis.

Birutė Sabatauskaitė paskelbė sprendimą | Jarmo.net koliažas (Seimo kanceliarijos nuotr. ir stop kadras)


jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Buvęs sporto klubo vadovas Tadas Romeika Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai (LGKT) teigė, kad neva paviešintas vaizdo įrašas nebuvo reklama, o tik protesto akcija, kuria esą siekiama atkreipti dėmesį į „pandemijos sukeltus sporto veiklų ribojimus".

„Neturiu nieko prieš homoseksualius asmenis", - tarnybai aiškino T. Romeika, esantis mažosios bendrijos „Šok į batą" vadovas. 

Tačiau tokie argumentai LGKT vadovės B. Sabatauskaitės neįtikino.

Sprendime konstatuota, kad vaizdo įrašas buvo ne kas kita, o reklama, nes jame vaizduojamas „Kangoo Jumps Lietuva" prekės ženklas, rodomi spyruokliuojantys bateliai, o būtent juos ir parduoda sporto klubas.

„Vaizdo klipe, kuriame rodomi skambant dainos žodžiams šokinėjantys vyrai, avintys „Kangoo Jumps" sportinius batelius, kuriais prekiauja Bendrija <...>, demonstruojama, kad tokia forma ir priemonėmis vartotojai yra skatinami įsigyti spyruokliuojančius batus", - rašoma LGKT sprendime.

Jame pažymima, kad vaizdo klipe nė karto nėra užsimenama, jog tai yra protesto akcija prieš Vyriausybės priimtus karantino ribojimus.

Anot B. Sabatauskaitės, skundo tyrimo metu viešojoje erdvėje buvo reiškiamas pasipiktinimas dėl vaizdo klipe nuskambėjusių dainos žodžių, užgaunančių homoseksualius asmenis, tarnyba gavo ne vieną skundą, paklausimų, sulaukė skambučių telefonu.

Tarnyba dėl pavartoto žodžio reikšmės kreipėsi į Valstybinę lietuvių kalbos komisiją (VLKK), kuri išaiškino, kad žodis turi neigiamą, žeminančią reikšmę homoseksualių asmenų atžvilgiu.

„Asmens žeminimas reklamoje, informacijoje apie prekes ir paslaugas, vaizduojant, kad žmogus dėl lytinės orientacijos yra menkesnis, mažiau vertingas nei heteroseksualios orientacijos asmuo, ypač, kai tokia informacija publikuojama viešojoje erdvėje ir pasiekiama plačiajai visuomenei, puikiai suvokiant Lietuvoje vyraujančias neigiamas nuostatas homoseksualių asmenų atžvilgiu, įtvirtinama tokių asmenų stigmatizacija, provokuojamas nepagarbus, diskriminacinis elgesys šių asmenų atžvilgiu", - sprendime akcentavo B. Sabatauskaitė.

Lygių galimybių kontrolierė nusprendė įspėti bendriją „Šok į batą" dėl Lygių galimybių įstatymo pažeidimo.

Sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos administracinių ginčų komisijai arba apygardos administraciniam teismui. 
Naujesnė Senesni