Legendinėje Vilniaus požeminėje perėjoje vaivorykštė derinama su trispalvės spalvomis

Vilniuje, Saltoniškių gatvėje esančioje požeminėje perėjoje atgaivintos LGBTQ+ palaikymo spalvos - prieš kurį laiką čia atsiradusi trispalvė dabar derinama su vaivorykšte. Kovo mėnesį šioje požeminėje perėjoje vaivorykštės piešinys buvo paslėptas homofobiškai nusiteikusių asmenų, kurie vaivorykštę uždažė Lietuvos vėliavos spalvomis. LGBTQ+ teisių aktyvistai tokį veiksmą įvertino kaip mėginimą nutildyti LGBTQ+ asmenis. Gimus šūkiui „Lietuvoje tilpsim visi", nuspręsta vaivorykštę ir trispalvę suderinti. 

Karolina Rimkutė | Jarmo.net koliažas (Stop kadras ir Andriaus Rasimavičiaus nuotr.)

jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Iš pradžių trispalvę ant vaivorykštės nudažę asmenys neleido ant sienos daugiau nieko piešti motyvuodami tuo, kad neva taip būtų išniekintas valstybės simbolis. Tačiau praėjusią savaitę Vilniaus miesto policijos atstovai jarmo.net patvirtino, kad menama Lietuvos vėliava (geltonos, žalios ir raudonos spalvų piešinys) ant šios sienos išties neatitinka valstybinei vėliavai įstatymuose keliamų reikalavimų, dėl to vėliavos išniekinti piešiant ant sienos kitus simbolius ar ženklus neįmanoma.

Šią savaitę Saltoniškių gatvėje vaivorykštės spalvos vėl atgimė. 

Viena iš šios idėjos iniciatorių Karolina Rimkutė žiniasklaidai sakė, kad nebuvo siekiama uždažyti trispalvės priešingai nei tai kovą padarė nacionalistiškai nusiteikę asmenys, paslėpę vaivorykštės vėliavą. Anot jos, norima išreikšti poziciją, kad ši siena, ant kurios Vilniaus miesto savivaldybė yra suteikusi piešti visiems menininkams, yra laisva erdvė kurti.

„Su Linu Salučka dažnai praeiname per šią perėją, turėjome galimybę nuosekliai stebėti, kas vyksta. Po pirmo sienos uždažymo trispalve pastebėjome, kad apie mėnesį trispalvės dažytojai labai intensyviai savinosi visiems reikštis skirtą sieną - prie jos budėdavo iki vidurnakčio, kas porą dienų vis uždažinėjo bet kokius naujai atsiradusius grafičius - ar susijusius su žmogaus teisėmis, ar ne. Iš pradžių įvairūs gatvės menininkai tokiai sienos okupacijai taip pat intensyviai priešinosi (tuo metu prie pasipriešinimo sienos okupacijai buvome prisijungę ir mes, nupiešėm rožinį trikampį ir žodžius „tyla=mirtis"), bet galiausiai daugelis jų nuleido rankas - liko vos keletas nesijaudinančių, kad netrukus bus uždažyti. 

Tačiau „trispalvininkams” to neužtenka matyt, kad daug gatvės menininkų išvarė iš tos erdvės - jie ir toliau periodiškai uždažo visą sieną, nors ir nebe taip aktyviai. Taigi, matėme šitoje situacijoje dvi problemas: viena, kad trispalvė buvo pasitelkta homofobijos siekiais - juk ji atsirado toje erdvėje tam, kad užspalvintų LGBTQ+ simboliką. 

Tačiau svarbus ir antras elementas: uždažomi absoliučiai visi, kas ant tos sienos pasireiškia. Mes nepalaikome tokios politikos ir manome, kad siena yra visų ir visiems. 

Kaip ir šalis yra visų, kas joje gyvena. Tad uždažyti trispalvės neketinome. Juolab, nematome tame ir prasmės - kaip tik įdomu kūrybiškai veikti tokiame fone. Tik gaila, kad fonas vis tas pats - vis bandoma užtildyti kitus. Nauju mūsų darbu siekiame padrąsinti nepaprastai daug neapykantos pastarąjį pusmetį sulaukiančią LGBT bendruomenę ir solidarizuojamės su gatvės menininkais, iš kurių politiniais tikslais buvo atimta jiems priklausanti kūrybinė erdvė", - portalui jarmo.net dėstė ji.

Pasak K. Rimkutės, pastaruoju metu matyti, kad ant sienos esantys piešiniai kažkodėl uždažomi. Ji teigė mananti, kad ant sienos piešti gali visi, nes ir „Lietuvoje turėtų tilpti visi žmonės".

Vaizdo įrašą, kuriame matyti atnaujintos sienos, išmargintos vaivorykšte, trečiadienį paskelbė Tolerantiško jaunimo asociacija.

„Nėra tiek daug erdvių Lietuvoje, kuriose galima sutikti LGBT+ simbolikos. Aktyvistų dėka atgaivinta perėja Vilniuje dera ir su Lietuvos vėliava. Nėra reikalo viską uždažyti. LGBT+ žmonės nėra priešai, tai - Lietuvos dalis. Tikimės visuomenės supratingumo ir palaikymo, prašome nenaikinti tų keletos erdvių, kurios simbolizuoja pagarbą, solidarumą, demokratinį supratimą ir kurios atspindi Lietuvos įvairovę", - savo įraše „Facebook" puslapyje skelbia Tolerantiško jaunimo asociacija.
 
Naujesnė Senesni