P. Beizaras. Neonacių eitynes Kauno savivaldybė leidžia, LGBTQ+ bendruomenės žygio - ne

Kaunas - Europos kultūros sostinė 2022! Kurgi ne. Jau įpusėjo 2021-ieji ir Kaunas sparčiai matuojasi Europos kultūros sostinės aprėdą. Tačiau panašu, kad kultūra Kaune yra ne visiems. Kauno savivaldybė atsisakė išduoti leidimą LGBT+ bendruomenės eitynėms „Kaunas Pride" Laisvės alėjoje, Kaune, rugsėjo 4 dieną.

Kaunas | Misael Silvera/Unsplash nuotr.


Pijus Beizaras

LGBTQ+ teisių aktyvistas


 
Kauno savivaldybės administracijos direktorius Paulius Keras aiškina, neva Laisvės alėja dar nėra baigta statyti, taip pat iki rudens rangovas turi pašalinti smulkius defektus, puse lūpų kalbama apie saugumo užtikrinimo problematiką, o taip pat apie neproporcingai didelius nepatogumus miesto gyventojams.

Akivaizdu, jog tai yra elementarus išsisukinėjimas, išgalvotos priežastys ir bandymas kultūringai pasakyti, „LGBT+ bendruomenė Kauno miesto centre - nepageidaujama".

Tik noriu priminti, jog Kaune jau N kartų vyko prieš tautines mažumas nukreiptos neonacių eitynės. O taip pat, be didesnių problemų, Laisvės alėja ką tik žygiavo BC Kauno „Žalgiris" fanai.

Tai tik įrodo, kad yra įžūliai meluojama prisidengiant žmonių saugumo užtikrinimo ir kitais aspektais.

Istorija labai panaši į tai, kas dėjosi Vilniuje, kai 2013 metais Vilniaus miesto savivaldybė nenorėjo leisti eitynių Gedimino prospekte. Tačiau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas įpareigojo savivaldybę renginį leisti.

Galbūt „Kaunas 2022" vis gi yra tik iliuzija, o ne faktas, jog Kaunas tampa vis labiau atviras visiems.

Tai mane, kaip kaunietį, be proto liūdina ir pykdo.




Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni