Protestas prieš diskriminaciją Klaipėdoje: „Jauni žmonės neturi bijoti kalbėti apie savo tapatybę"

Šeštadienį 16 valandą uostamiesčio Atgimimo aikštėje klaipėdiečio Kirilo Oeno rengiamoje protesto akcijoje prieš diskriminaciją - žinia visiems miestiečiams, kad uostamiestyje nelieka vietos užgauliojimams, patyčioms ir emociniam ar fiziniam smurtui prieš žmones dėl jų tapatybės: seksualinės orientacijos, rasės, lyties, tautybės ir panašiai. „Norėčiau gyventi laisvoje šalyje, jaustis priimtas būdamas savimi", - portalui jarmo.net sakė K. Oeno.

Kirilas Oeno | Jono Valaičio/jarmo.net nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Anot LGBTQ+ teisių aktyvisto, Klaipėdoje, lyginant su mūsų šalies sostine Vilniumi, yra kur kas gajesnė diskriminacijos problema. „Klaipėda šiek tiek atsilieka, tačiau manau, kad ji turi potencialo augti. Dėl to yra rengiamas šis mitingas: mano nuomone, mes turime parodyti žmonėms, kurie jaučiasi diskriminuojami, kitoniški, kad mes juos palaikome, esame kartu", - kalbėjo klaipėdietis. 

K. Oeno dėstė, kad Lietuvoje žmonės ne visuomet jaučiasi saugūs kalbėdami apie savo tapatybę, nes mūsų šalies įstatymuose išlieka diskriminacinės nuostatos, pavyzdžiui, galioja Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymas, o juo remiantis yra pateikiami skundai tiems, kurie kalba LGBTQ+ lygiateisiškumo tema. „Kai uždraudžia kalbėjimą šia tema, riboja informacijos prieinamumą, aš nesiruošiu su tuo susitaikyti", - sakė vaikinas.

LGBTQ+ teisių aktyvistas akcentavo, kad būtent Klaipėdoje su didelėmis problemomis susiduria LGBTQ+ bendruomenė, taip pat kitos rasės ir tautybės asmenys. 

„Klaipėdoje jaučiamos neigiamos nuostatos juodaodžių, žydų, taip pat kitų tautybių tokių kaip rusų arba ukrainiečių asmenų atžvilgiu. Net žmonės, kurie atrodo kitaip nei likę, pajaučia visuomenės atstūmimą", - dėstė K. Oeno

Neigiamas nuostatas yra pajutęs ir jis pats. „Pavyzdžiui, kai išeinu į parduotuvę dėvėdamas vaivorykštės spalvų kaukę, žmonės mane persmelkia piktais žvilgsniais, žvelgia, jaučiasi toks spaudimas", - kalbėjo K. Oeno.

Dalis tos pačios lyties asmenų porų jaučia baimę eiti Klaipėdoje susikabinus rankomis, nes gali sulaukti užgauliojimų. „Gaila, kad jie to negali padaryti", - apgailestavo jis. 

Kita vertus, klaipėdietis yra susidūręs ir su žmonėmis, kurie net ir nebūdami LGBTQ+ bendruomenės nariais palaiko šį lygiateisiškumo judėjimą. 

„Klaipėdoje ėjome naktį dėvėdami vaivorykštės spalvų kaukes, sutikome praeivį ir jis pasakė, kad mus palaiko, kad šaunu, jog kovojame", - džiaugėsi  K. Oeno. 

LGBTQ+ teisių aktyvistas įsitikinęs, kad reikia daugiau kalbėti lygiateisiškumo tema visoje vakarų Lietuvoje. 

„Pastebėjau, kad ir pats ėmiau keistis, kai laisviau ėmiau kalbėti, pavyzdžiui, LGBTQ+ tema, apie savo tapatybę. Esu kitoks nei buvau prieš metus. Pavyzdžiui, nebebijau Klaipėdoje kalbėti LGBTQ+ tema su žmonėmis, pasakyti, kad esu homoseksualus. Tačiau išvykęs į provincijos miestus matau, kad jauni žmonės vis dar bijo kalbėti ne tik apie save, bet išvis šia tema. Bet juk jauni žmonės neturi bijoti kalbėti apie savo tapatybę", - įsitikinęs klaipėdietis.

Daugiau informacijos apie mitingą galima rasti čia

Naujesnė Senesni