Nausėda ir vėl prisikalbėjo. Ne, partnerystė neprilygsta santuokai

Prezidentas Gitanas Nausėda tapo atvirai homofobišku. Šalies vadovas pareiškė, kad nebūtų pasirašęs Partnerystės įstatymo, numatančio tos pačios lyties asmenų santykių įteisinimą, jeigu Seimas jį būtų priėmęs pavasario sesijoje.

Gitanas Nausėda | Latvijos valstybės kanceliarijos/Valsts kanceleja nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Lietuvos parlamentas įstatymą yra grąžinęs tobulinti po to, kai atmetė jį po teikimo. Prie šio klausimo tikimasi sugrįžti rudenį.

Anot G. Nausėdos, Partnerystės įstatymas būtų partnerystę prilyginęs santuokai. Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje apie Partnerystės įstatymą jis sakė: „Nebūčiau jo pasirašęs dėl to, kad jame buvo beveik suniveliuoti santuokos ir partnerystės apibrėžimai, kitaip tariant, tas apibrėžimas, kuris buvo pateiktas ten, iš esmės yra beveik prilygstantis santuokai".

Lietuvos žmogaus teisių centro trečiadienį išplatintame pranešime nesutinkama su tokia pozicija.

„Tenka nesutikti ir apgailestauti dėl Lietuvos Prezidento Gitano Nausėdos išsakytos pozicijos apie teiktą partnerystės įstatymą.

Nors įstatymas būtų buvęs žingsnis pirmyn, vis dėlto toks partnerystės institutas būtų suteikęs ribotas teises ir pareigas partnerystę sudariusiems asmenims", - teigia Centro atstovai.

Jie akcentuoja, kad Seimo pavasario sesijoje teiktas projektas neapibrėžė partnerystę sudariusių žmonių kaip kuriančių šeimos santykius.

„Įstatymas niekaip nebūtų apsaugojęs partnerystėje gimusių ar gyvenančių vaikų teisių ir geriausių interesų apsaugos. Partneriams būtų taikomas dalinės nuosavybės režimas. Tai svarbios teisės, kurios turėtų būti suteiktos visiems, nepaisant, ar šeima sudaryta santuokos, ar partnerystės būdu. Tad tenka tik apgailestauti dėl tokios šalies vadovo pozicijos bei toliau aktyviai deklaruojamo nenoro užtikrinti visų šalies gyventojų teises bei pareigas", - rašoma pranešime.

Prezidentas G. Nausėda nėra aiškiai ir nedviprasmiškai išreiškęs paramos LGBTQ+ bendruomenei. Priešingai - jis gegužės 15-ąją į Vingio parką Vilniuje susirinkusiems homofobiško mitingo dalyviams nusiuntė sveikinimą, o birželį prie prezidentūros susirinkus tariamai šeimas ginančių asmenų grupei, jis pasiuntė savo patarėją pasikalbėti su mitinguotojais, atvirai prieštaraujančiais LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumui.
Naujesnė Senesni