Sakartvelas sukrėstas: po anti-LGBT riaušininkų smūgių mirus žurnalistui, reikalaujama premjero pasitraukimo

Keturios Sakartvelo televizijos stotys eteryje pareikalavo šalies ministro pirmininko atsistatydinimo po to, kai prieš LGBTQ+ bendruomenę nusiteikę riaušininkai užpuolė žurnalistus, o po kurio laiko mirė jų sumuštas operatorius Aleksandras Lashkarava. Sakartvelo premjeras anksčiau yra pareiškęs, kad dėl riaušių, kurių metu buvo suniokotas ir Tbilisyje įsikūręs LGBTQ+ biuras, kalta pati bendruomenė.

Praėjusį antradienį Sakartvele buvo surengtos atidėtos LGBTQ+ eitynės | twitter.com/TJ_Knight/ nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Praėjusią savaitę, liepos 5-ąją, pirmadienį Sakartvelo sostinėje kilo riaušės, kurių metu asmenys ragino atšaukti planuotas LGBTQ+ eitynes. Jos buvo atidėtos ir surengtos antradienį.

 
Pirmadienį fiziškai buvo užpulti ir sumušti žurnalistai, vienas jų - A. Lashkarava. Riaušininkai įsiveržė į kabinetą, kuriame jis dirbo. Skelbiama, kad žurnalistas minios buvo talžomas bene 20 minučių, kol galiausiai buvo paliktas gulėti kraujo baloje. Vyras atsidūrė ligoninėje, tačiau buvo iš jos išrašytas, o po kurio laiko namuose mirė. Operatoriaus kūną rado liepos 11-ąją į namus įžengusi jo mama. 

Ši mirtis sukrėtė Sakartvelą.

Sumuštas,  A. Lashkarava mirė savo namuose | Momentinė ekrano kopija

 
Be kita ko, Sakartvelo premjeras Irakli Garibašvilis dėl išpuolio Tbilisio centre pirmadienį apkaltino pačią LGBTQ+ bendruomenę bei eitynes pavadino „propagandinėmis". Toks politiko pareiškimas sukėlė pasipiktinimo bangą. Ministras pirmininkas kaltinamas toliau kurstantis neapykantą.

Televizija „Pirveli“, kur dirbo miręs žurnalistas, prisijungė prie TV kanalų „Mtavari Arkhi“, „Formula“ ir „Kavkasia“ ir pareikalavo, kad I. Garibašvilis atsistatydintų, o už operatoriaus mirtį atsakingi asmenys būtų surasti ir atsakytų prieš įstatymą. 

Kol kas yra sulaikyti 5 asmenis, siejami su A. Lashkaravos sumušimu, tiesa, Sakartvelo Vidaus reikalų ministerijos pranešime spaudai yra minima ir tai, jog neva reporterio kūne aptikta narkotinių medžiagų. Jo kūnas iš namų buvo paimtas besipriešinant šeimos nariams, kurie mano, jog Vyriausybė gali nuslėpti tikrąją vyro mirties priežastį. 

Kai kurios televizijos parą buvo nutraukusios transliacijas, rodytas tamsus vaizdas, o televizija transliavo žurnalistų, sužeistų per kraštutinių dešiniųjų išpuolį vardus ir pavardes.

I. Garibašvilis kol kas nekomentavo jam skambančių raginimų pasitraukti iš premjero posto. 

Liepos 13-ąją grupė žurnalistų nutraukė Sakartvelo vyriausybės spaudos konferenciją ir rankose laikydami A. Lashkaravos nuotraukas, taip protestavo. 

Akcijoje dalyvavęs žurnalistas Giorgi Kikabidze pareiškė, kad I. Garibašvilis yra Sakartvelo „homofobas numeris vienas", rašo portalas civil.ge
Naujesnė Senesni