Švietimo ministrę nuliūdino teisiamo homofobo sveikinimas Kauno gimnazijoje

Kauno Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) „Rasos" gimnazijoje pasirodė kalėjime laisvės atėmimą jau anksčiau atlikęs, o ir šiuo metu už finansines aferas teisiamas Antanas Kandrotas, siejamas su homofobiškos akcijos „Šeimų gynimo maršas" organizatoriais. Pagarsėjęs neapykanta, nukreipta į LGBTQ+ bendruomenę, o taip pat žinomas ir kaip skiepų priešininkas, jis abiturientams sakė sveikinimo kalbą.

Jarmo.net koliažas/ facebook.com/SiugzdinieneJurgita nuotr. ir Stop kadras

jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Kultūros ministras Simonas Kairys stebėjosi: „Čia taip norima įkvėpti jaunuolius? Kaune tokia bėda su autoritetais? Tarp visų moksleivių tėvų nebuvo nei vieno, kuris bent su teisėsauga neturėtų problemų?"

Švietimo ministrė Jurgita Šiugdždinienė sakė, kad įvykis Kauno VDU „Rasos gimnazijos abiturientų šventėje ją „nustebino ir nuliūdino".

„Kaip skelbiama žiniasklaidoje, A.Kandroto atžvilgiu pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl finansinių machinacijų, teisme nagrinėjamos trys baudžiamosios bylos, kuriose vienas iš kaltinamųjų yra A.Kandrotas.

Antanas Kandrotas, visuomenėje žinomas kaip Celofanas, sveikino abiturientus | Momentinė ekrano kopija

Tad suteikti tokiam asmeniui sakyti sveikinimo žodį gyvenimo kelią besirenkantiems jaunuoliams, kas turėtų įkvėpti ir motyvuoti jaunuolius – daugiau nei nesusipratimas.
 
Tai neatsakingas poelgis prieš abiturientus ir jų tėvus bei visą švietimo bendruomenę", - teigė ministrė savo „Facebook" paskyroje.

Žmogaus teisių apžvalgininkas Simonas Bartulis atkreipė dėmesį į A. Kandroto LRT laidoje prieš kurį laiką išsakytus žodžius „Aš esu nurašytas? Ar kad nepaskiepytas? Man reikia pasiskiepyti, tapti p*****u, kad galėčiau eiti kalbėti į mokyklą?"

„Kaip paprastai ir greitai viskas apverčiama, iš savęs padaroma auka, nors esi skriaudėjas. Žmogus net interviu negali nepasakyti žodžio pydar*as, bene pusmetį savo gyvenimo skyręs protestams, kuriuose demonizuojami LGBTQ žmonės, ir kurių tikslas - neduoti mums lygių teisių.

Simonas Kairys stebėjosi, jog sveikinimo kalbą sakė teisiamas asmuo | facebook.com/simonas.kairys


Tai tokie žmonės nurašo ištisas žmonių grupes - ne pagal jų veiksmus, bet bendrai pagal seksualinę orientaciją ar lytinę tapatybę - ir kai už tai gauna kritikos, kai už tai žmonės nenori su jais asocijuotis, vaidina auką.

Daugeliui abiturientų tai yra nuostabi diena. Bandau įsivaizduoti gėjų ar trans abiturientus, kurie tik ką gavo diplomą ir yra priversti girdėti šio žmogaus kalbas, kuris garsus tik savo neapykanta.
 
LGBTQ abiturientų ten tikrai yra - tuo net neabejoju. Tai jų šventė, jų tapatybė yra „nurašyta" tokio svečio, o ne atvirkščiai. Tokia savi-viktimizacijos taktika yra paprasčiausia kraštutinių demagogų dūminė uždanga, niekas daugiau", - įsitikinęs S. Bartulis.

Stebimasi, kodėl tokiam abejotinos reputacijos svečiui, pagarsėjusiam galimai kurstoma neapykanta, buvo leisti sakyti kalbą ir niekas to iš gimnazijos vadovybės nesustabdė. 

„Mokiausi šioje gimnazijoje, tai dar labiau apmaudu, kad žmogus su tokia reputacija parenkamas motyvuoti ir įkvėpti abiturientus. Gaila, kad niekam iš mokyklos personalo neužteko valios ar noro paprieštarauti tokiam sprendimui. Bet džiaugiuosi ministrų reakcija. Gal ji padės administracijai susigaudyti, kas čia ką tik įvyko", - vylėsi Donatas Paulauskas dirbantis Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje

VDU Rasos gimnazijos direktorius Artūras Sakalauskas portalui lrt.lt sakė, kad su bylomis, kuriose figūruoja A. Kandrotas, nėra susipažinęs, anot jo, šis vyras kalbą abiturientams sakė dėl to, nes yra vienas iš mokinio tėvų. Jis teigė sveikinimo dalyvių nesiejantis su politika.
Naujesnė Senesni