Viešos V. Uspaskicho patyčios iš LGBTQ+ bendruomenės peržengia visas padorumo ribas: prakalbo apie pimpalus ir šešiaspalvę

Europarlamentaras Viktoras Uspaskichas, šių metų sausio mėnesį jau įsivėlęs į skandalą dėl įžeidžių, prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreiptų teiginių, dėl kurių buvo pašalintas iš Europos Parlamento liberalų frakcijos, nepasimokė.

Viktoras Uspaskichas | Seimo kanceliarijos/O.Posaškovos nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Liepos 20-ąją politikas savo „Facebook" paskyroje ir vėl rėžė: „Tad, aš kviečiu visus nebendrauti ir nebalsuoti už tuos politikus ir partijas kaip konservatoriai ir liberalai, kurie palaiko iškrypėlius, vaikščiojančius su pėdkelnėmis, su pimpalu po sijonu bei besidažančiais lūpdažiais ir Lietuvos vėliavą norinčiais perdažyti šešiaspalve, sveikus žmones pasodinti ant adatų". 

Sako, kad V. Uspaskichas  nesuvokia žmogaus teisių

Parlamentarė, Seimo savižudybių ir smurto prevencijos komisijos narė Dovilė Šakalienė portalui jarmo.net sakė, kad toks „Darbo partijos" lyderio pasisakymas yra visiškai nepriimtinas.

D. Šakalienė | Seimo kanceliarijos/O.Posaškovos nuotr.


„Tokie komentarai, kuriais akivaizdžiai kurstoma neapykanta, žeminama ir tyčiojamasi iš žmonių, dėl jų lytinės orientacijos ar lytinės tapatybės, neturėtų būti priimtini parlamentinės partijos pirmininko retorikoje. Kaip galime pasiekti pokytį edukuojant visuomenę apie pagarbos žmogaus orumui svarbą, bendrai užauginti didesnį visuomenės sąmoningumą, ugdyti pilietišką požiūrį, jei kai kurie politikai toliau ieško pigaus populiarumo skatindami sąmokslo teorijų plėtrą ir iš esmės nesuvokdami žmogaus teisių apsaugos principų", - dėstė D. Šakalienė.

Už neapykantos kurstymą - baudžiamoji atsakomybė

Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė, šią situaciją komentuodama portalui jarmo.net, priminė, kad už neapykantos kurstymą yra numatyta baudžiamoji atsakomybė. 

Jūratė Juškaitė | Severinos Venckutės nuotr.


„LR Baudžiamasis kodeksas numato, kad neapykantos kurstymu laikomas viešas tyčiojimasis, niekinimas dėl seksualinės orientacijos bei kitų Kodekse numatytų požymių.

Matyt, homoseksualių asmenų vadinimas iškrypėliais potencialiai gali būti laikomas viešu niekinimu, tyčiojimusi seksualinės orientacijos pagrindu", - teigė J. Juškaitė.

„Nepasakė nieko įspūdingo"

Neformalios LGBTQ+ grupės narys Klaipėdoje Kirilas Oeno teigė manantis, kad V. Uspaskichas  orientuojasi į savo rinkėjų elektoratą . „Jis kalba ne tik apie LGBTQ+, bet ir apie vakcinaciją", - dėmesio atkreipė vaikinas.

Išties, V. Uspaskichas  įraše kviečiama nebendrauti ne tik su LGBTQ+ teises palaikančiais politikais, bet ir tais, kurie skatina gyventojus skiepytis nuo COVID-19.

Kirilas Oeno | Jono Valaičio/jarmo.net nuotr.


K. Oeno įsitikinęs, kad V. Uspaskichas  komentaras nėra įspūdingas ir iš esmės kyla klausimas, ar verta į jį kreipti dėmesį.

„Manau, mes neturėtumėme reaguoti į žmogaus komentarą, kuris nepasakė nieko įspūdingo. Kviečia nebendrauti su priešingų nuomonių partijomis, tai jie ir nebendrauja. O tie, kurie bendravo, bendraus ir toliau, nes jeigu jam patinka bendraut, žmogus ir toliau bendraus. O kad žmonės nebalsuotų už priešingas partijas - tai yra kiekvienos rinkiminės kampanijos tikslas. Kol jis nepadarė jokių veiksmų, manau, jog žalos didelės LGBTQ+ bendruomenei nėra. Aš gaudavau daug komentarų dėl savo pozicijos LGBTQ+ atžvilgiu. Tai daro tokį įspūdį, jog daugelis žmonių yra prieš tave. Tačiau po dviejų LGBTQ+ akcijų Klaipėdoje supratau, kad daugeliui yra nesvarbu,arba jie nenori kažką daryt. Todėl turime veikti visi kartų, kai kažkas įvyksta LGBTQ+ žmogui (ypač, jei tas žmogus yra iš Lietuvos)", - portalui jarmo.net komentavo K. Oeno.

V. Uspaskichas vėl nusitaikė į LGBTQ+ bendruomenę ir liepos 20-ąją paskelbė tokį įrašą


Pareikalavo atsiprašyti

V. Uspaskichas  ne pirmą kartą patenka į homofobijos skandalą. Nemažo dėmesio tiek Lietuvoje, tiek tarptautinėje arenoje sulaukė jo pasisakymas šių metų pradžioje.

„Aš kalbu apie pedikus, iškrypėlius, tiems, kuriems likimas, gyvenimas taip davė, yra ne jų kaltė, kad yra kažkoks toks potraukis, kad jis jaučia vyrą rūbuose kaip moteris. Dauguma tokių žmonių nesireklamuoja, bet tie, kurie savo pimpalą įkiša po sijonu ir eina į gatvę, rėkia, yra pedikai", - socialiniame tinkle „Facebook" sausio mėnesį vykusios tiesioginės transliacijos metu itin užgaulų požiūrį apie LGBTQ+ bendruomenę dėstė politikas. 

EP liberalų frakcijos vadovas Dacianas Ciolosas tąkart V. Uspaskichas  teiginius pavadino „nepakenčiamais" ir įvardijo kaip homofobiškus. Jis pareikalo V. Uspaskichas  atsiprašyti.

Tuo metu pats politikas savo pasisakymuose nieko blogo neįžvelgė.
Naujesnė Senesni