Profesorius perspėja: Talibano kovotojai sieks išnaikinti LGBTQ+ asmenis Afganistane

Homoseksualus afganistanietis, profesorius ir rašytojas Nematas Sadatas perspėja, kad Afganistano kontrolę perėmus Talibano kovotojams, prieš LGBTQ+ bendruomenę bus pradėtas persekiojimas, homoseksualūs asmenys tikriausiai bus žudomi.

Afganistane - neramus laikas | Asociatyvi Sohaib Ghyasi/Unsplash nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Jarmo.net jau rašė apie tai, kad Talibano kovotojai pasižymi žiaurumu, pasisako tiek prieš moterų, tiek prieš LGBTQ+ bendruomenės teises - tą liudija ir vieno Talibano teisėjo liudijimas, jog homoseksualūs vyrai yra baudžiami ant jų užverčiant  mažiausiai 2 metrų aukščio sieną. 

Po to, kai ekstremistinė Talibanų kovotojų grupė perėmė Afganistano valdžią, šioje šalyje žmogaus teisių ekspertai itin susirūpino moterų ir LGBTQ+ bendruomenės asmenų saugumu visame regione. 

Tikėtina, kad Talibanas visoje jo kontroliuojamoje teritorijoje laikysis vadinamosios šariato teisės, dėl to persekios tiek moteris, tiek LGBTQ+ bendruomenės narius. Pagal šariato teisę, šioms žmonių grupėms gali būti skiriamos mirties bausmės. 

Nematas Sadatas | Instagram.com/nematsadat


LGBTQ+ leidiniui  „PinkNews" N. Sadatas teigė, kad šiuo metu labai sunku įvertinti, koks siaubas gali laukti žmonių Afganistane. 

Rašytojas ir jo šeima Afganistaną paliko dar tuomet, kai jis buvo kūdikis. Vyras į gimtinę grįžo 2012 metais. Įsikūręs Kabule, jis ėmėsi darbo Amerikos Afganistano universitete - jame dėstytojavo. 

Plačiai visuomenėje vyraujančios homofobiškos nuostatos neleido N. Sadatui įprastai tęsti darbo. Dėl to, jog pasisakė už LGBTQ+ bendruomenės teises ir laisves, apie jį skleisti gandai, vyras sulaukė neapykantos. Dėl šios priežasties 2013 metais rašytojas paliko Afganistaną ir persikėlė į Niujorką, kuriame pasitelkdamas socialinę žiniasklaidą ėmė vykdyti LGBTQ+ teisių švietimo kampaniją Afganistane. 

N. Sadatui buvo pranešta, kad jis bus nubaustas mirties bausme, jeigu sugalvos grįžti į Afganistaną. Galiausiai jį atleido ir universitetas. 

Taigi, padėtis Afganistane vertinant LGBTQ+ asmenų teises jau buvo atsidūrusi itin prastoje padėtyje, tačiau, kaip spėja N. Sadatas, įsigalėjus Talibano valdžiai, situacija gali dar labiau pablogėti. 

Anot jo, Talibano grupuotė gali imtis tokios taktikos - ieškoti homoseksualių asmenų socialiniuose tinkluose, pažinčių programėlėse, juos prisivilioti, o tuomet šiems atvykus juos nužudyti. 

„Aš žinau tai, nes būtent taip pasielgė slaptieji Talibano agentai Afganistano vyriausybėje. Pabėgę žmonės man papasakojo šias istorijas", - kalbėjo N. Sadatas. 

Jis mano, kad Talibanas greičiausiai nevykdys LGBTQ+ asmenų „valymo" viešai. Tikriausiai tai bus mėginama slėpti. 

„Jie nori pakeisti visuomenės nuomonę ir pelnyti jos pasitikėjimą", - įsitikinęs N. Sadatas. 

„Nėra hiperboliška sakyti, kad Talibanas padarys tai, ką naciai padarė homoseksualiems asmenims: juos išnaikins", - pridūrė profesorius. 
Naujesnė Senesni