LGBTQ+ ir moterų teisių tragedija Afganistane, užimtame Talibano

Afganistano sostinę Kabulą sekmadienį užėmė Talibanas, perėmęs prezidento rūmų kontrolę. Tuo metu Afganistano pajėgos pasitraukė, o prezidentas Ashrafas Ghani paliko šalį. Per artimiausias dienas talibai sieks perimti visą šalį. Tokia žinia sukrėtė žmogaus teisių aktyvistus ir gynėjus visame pasaulyje. Talibano kovotojai garsėja savo žiaurumu ir nepakantumu LGBTQ+ bendruomenei ir moterims, siekiančioms lygių teisių. 

Asociatyvi Majid Korang beheshti/Unsplash nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Pralies kraują LGBTQ+ asmenims

Afganistano vadovas Ashrafas Ghani aiškino valdžią perdavęs dėl to, nes priešingu atveju situacija būtų pareikalavusi daugybės aukų kilus susirėmimams. 

Tačiau panašu, kad Afganistaną užvaldžius Talibanui, laukia smurtas ir žiaurus elgesys su žmonėmis dėl jų tapatybės.

Štai Talibano teisėjas Gulas Rahimas dar liepos mėnesį kalbėjo apie mirties bausmes, skiriamas homoseksualiems asmenims, kai Afganistaną užvaldys Talibanas ir įsigalios šariato įstatymai išvedus JAV ir NATO karius.

Bejausmiu veidu A. Rahimas kalbėjo apie žiaurias bausmes homoseksualiems asmenims Talibano valdomose teritorijose. 

„Gėjams skirtos tik dvi bausmės: arba užmėtymas akmenimis, arba jie turi stovėti prie sienos, kuri ant jų krenta. Siena turi būti 2,5–3 metrų aukščio “, - dėstė A. Rahimas.

Talibane skiriamos bausmės už įvairius nusikaltimus - itin nežmoniškos. Pavyzdžiui, A. Rahimas, nagrinėdamas bylą dėl vieno vyro pavogto žiedo, liepė šiam nukirsti ranką. 

Kabulas | Asociatyvi Sohaib Ghyasi/Unsplash nuotr.

Moterų teisėms vietos neliko

Tragiškoje padėtyje atsidūrė ir daugybė moterų. „The Guardian" aprašo moters, atsidūrusios chaose epicentre, kai Talibanas užėmė Kabulą, patirtį. 

„Ankstų sekmadienio rytą važiavau į universiteto paskaitas, kai iš moterų bendrabučio išbėgo grupė moterų. Aš paklausiau, kas atsitiko, ir viena iš jų man pasakė, kad policija jas evakuoja, nes Talibanas atvyko į Kabulą ir muš moteris, kurios neturi burkos", - teigė ji leidiniui. 

Panorusios grįžti namo, moterys nebuvo įleistos į viešąjį transportą, nes neturėjo burkos. Aplink stovėję vyrai, anot jos, šaipėsi ir juokėsi. 

Be to, kai kurios moterys teigia priverstos slėpti jų išsilavinimą patvirtinančius dokumentus. „Kaip moteris, jaučiuosi esanti šio politinio karo, kurį pradėjo vyrai, auka", - teigė „The Guardian" afganistanietė.
Naujesnė Senesni