Sarajeve įvykusioms „Pride" eitynėms valdžia skyrė tūkstančius eurų saugumui

Šeštadienį Bosnijoje ir Hercegovinoje įvykusios „Pride" eitynės pritraukė LGBTQ+ teisių aktyvistus ir palaikytojus iš viso Balkanų regiono. Tvarką akylai saugant pareigūnams, antrosios LGBTQ+ eitynės Sarajeve pasibaigė taikiai.

Sarajeve rugpjūčio 14-ąją įvyko antrosios „Pride" eitynės |  @MacdonaldIngrid/Twitter nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Pandemija pablogino situaciją

Prieš eitynes Sarajeve protestavo dalis homofobiškai nusiteikusių asmenų, bet jų akcija nevirto smurtu. 

„Žinodami apie diskriminaciją, smurtą ir neapykantos kalbą, mes tam priešinamės ir aiškiai sakome, kad to gana! Po dvejų metų mes vėl čia, bet šį kartą - visą pasaulį užklupusios pandemijos metu. Tai atnešė daugiau smurto ir neapykantos LGBTQ+ žmonėms “, - spaudos konferencijoje, surengtoje po eitynių, sakė vienas iš„ Pride “organizatorių Amaras Catovičius.


Eitynės prasidėjo Safet Isovic parke apie vidurdienį. Vėliau protestuotojai žygiavo į Bosnijos ir Hercegovinos aikštę.

Žmonės mojavo vaivorykštės vėliava | @kristinagadze/Twitter nuotr.



Ypatingas dėmesys - saugumui

Žmonės iš Bosnijos ir Hercegovinos, taip pat Balkanų regiono ir visos Europos dalyvavo „Pride“ eitynėse Sarajeve laikydamiesi griežtų saugumo priemonių, kurių ėmėsi miesto policija.

Lėšų, skirtų šių metų „Pride“ saugumo priemonėms apmokėti, skyrė Sarajevo kantono vyriausybė, miesto savivaldybė. Organizatoriai gyrė tokius veiksmus.


Sarajevo Kantono ministras pirmininkas Edinas Forto teigė, kad eitynių saugumui padengti buvo skirta 25 tūkst. Bosnijos markių (maždaug 12,5 tūkst. eurų), kad būtų užtikrintos „gyventojų žmogaus teisės“. „Kalbama apie teisę į susirinkimų laisvę“, - pabrėžė E. Forto.

Bosnija ir Hercegovina kurį laiką liko vienintelė buvusi Jugoslavijos respublika, kurioje iki 2019 metų nebuvo surengtas joks „Pride“ paradas. Socialiai konservatyvi šalis patyrė smurtą LGBTQ+ tematikos festivalių metu, ypač 2008 ir 2014 metais.

Pirmosios eitynės šioje šalyje surengtos 2019 metais, o 2020 metais jos atšauktos dėl pasaulyje kilusios COVID-19 pandemijos.

Parengta pagal balkaninsight.com


Naujesnė Senesni