N. Dagvydės bylą dėl knygos „Gintarinė širdis" EŽTT nagrinės teisėjų kolegija: tai - didelės svarbos klausimas

Antradienį Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) pranešė, kad Lietuvoje cenzūruotos knygos „Gintarinė širdis" autorės Neringos Macatės-Dangvydės byla prieš Lietuvą bus nagrinėjama EŽTT Didžiojoje kolegijoje.

N. Dangvydė ir jos knyga „Gintarinė širdis" | Lietuvos žmogaus teisių centro nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Tai reiškia, kad Teismas mano bylą esant ypač didelės svarbos", - teigiama Lietuvos žmogaus teisių centro pranešime.

Jarmo.net dar kovo mėnesį publikacijoje „Sąstingis dėl „gėjų propagandos" įstatymo: rašytoja teisingumo nesulaukė, o Lietuva toliau primena Rusiją" išsamiai apžvelgė šią istoriją.
 
Primename, kad N. Dangvydės knyga prieš kelis metus buvo išimta iš prekybos ir cenzūruojama motyvuojant tai tuo, jog esą knyga yra „angažuota homoseksualumo" propaganda - pavyzdžiui, joje buvo aprašoma istorija apie 2 vienas kitą mylinčius princus.

Ši byla Lietuvoje bent 2 kartus buvo pasiekusi mūsų šalies Aukščiausiąjį teismą, tačiau galiausiai autorė pralaimėjo nacionaliniuose teismuose ir dar turėjo atlyginti bylinėjimosi išlaidas.
 
Vis tik ji pateikė skundą EŽTT. N. Dagvydė prieš mirtį sakė, kad ši kova jai svarbi dėl to, kad pergalės atveju daugiau niekas nepatirtų kažko panašaus. Deja, nespėjusi sulaukti verdikto, autorė iškeliavo iš šio pasaulio, tačiau Lietuvos LGBTQ+ teisių aktyvistai ir toliau kantriai laukia EŽTT sprendimo.

„Nekantriai lauksime Didžiosios kolegijos sprendimo, tikimės jo šių metų pabaigoje - kitų metų pradžioje", - teigiama Lietuvos žmogaus teisių centro pranešime.

EŽTT pranešime teigiama, kad Pareiškėja Neringa Dangvydė-Macatė, gimusi 1975 m., mirė 2020 m. kovo mėnesį, tačiau kova dėl žodžio laisvės tęsiama toliau.
 
„Ieškovė buvo vaikų autorė, atvira lesbietė ir parašė 6 originalių pasakų knygą", - pažymi EŽTT.

Teismo vertinimu, pasakose minimi veikėjai - iš įvairių socialiai atskirtų grupių, tokių kaip romai, kitos rasės, neįgalieji, išsiskyrusios šeimos. Be to, knygoje pateikiami pasakojimai apie tokias problemas kaip emigracija ir patyčios. 2 iš 6 pasakų buvo vaizduojami romantiški santykiai tarp tos pačios lyties asmenų. Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba Lietuvoje padarė išvadą, kad 2 pasakos, vaizduojančios tokius santykius, pažeidžia Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymą, kuris dar kitaip vadinamas „gėjų propagandos" įstatymu.
 
Knygos autorė teismui nurodė, kad knyga buvo pažymėta kaip daranti neigiamą žalą vaikams vien dėl to, nes joje teigiamai vaizduoti tos pačios lyties asmenys ir jų santykiai.
 
EŽTT pažymėjo, kad pagal Europos žmogaus teisių konvencijos 30 straipsnis numato, kad bylos gali būti nagrinėjamos teisėjų kolegijos tokiu atveju, kai jos „daro įtaką Konvencijos ar jos protokolų aiškinimui".
Naujesnė Senesni