Politologas įsitikinęs - europarlamentarų elgesys iš Lietuvos rodo, kad konservatoriai Partnerystei Seime ir toliau nepritars

Europos parlamentas (EP) dar antradienį pritarė rezoliucijai, kuria ES šalys skatinamos visoje bendrijoje pripažinti ir tos pačios lyties asmenų partnerystę ar santuoką. Vis tik europarlamentarai Andrius Kubilius ir Rasa Juknevičienė balsavime susilaikė. Politologas Mindaugas Kluonis įsitikinęs, kad TS-LKD partijai Lietuvoje priklausantys politikai esą parodė, kad yra ieškoma dingsčių nepritarti Partnerystės įstatymo projektui, kuris gali būti pakartotinai pateiktas Seime rudens sesijoje. 

R. Juknevičienė ir A. Kubilius | Jarmo.net koliažas (Seimo kanceliarijos ir A. Balazenčio/Baltic Development Forum nuotr.)

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

M. Kluonis mano, kad toks konservatorių balsavimas pademonstravo, kad TS-LKD nariai greičiausiai prieštaraus ir Partnerystės įstatymo projektui. Nors kartu koaliciją su Laisvės partija ir Liberalų sąjūdžiu sudarę TS-LKD nariai nėra vieningos pozicijos dėl tos pačios lyties asmenų partnerystės, tačiau Seime pavasario sesijoje nepakako balsų, jog po pateikimo būtų toliau svarstomas Partnerystės įstatymo projektas. Taigi, įstatymas buvo grąžintas tobulinimui. Tikimasi, kad šis klausimas sugrįš rudens sesijos metu. 

Tačiau kyla klausimų, ar koalicijos partneriams pavyks susitarti dėl palaikymo LGBTQ+ bendruomenei svarbiam įstatymui.

M. Kluonis sako, kad iš konservatorių jo tikėtis artimiausiu metu tikrai nevertėtų.

„Konservatorių balsavimas Europos Parlamente susilaikant dėl rezoliucijos, kuri siūlo įteisinti tos pačios lyties santuokas/partnerystes visoje Europos Sąjungoje, imtis priemonių, kad Rumunija vykdytų Europos Teisingumo Teismo sprendimą bei kad Lenkijai ir Vengrijai turėtų būti pritaikytos sankcijos dėl teisės viršenybės (tame tarpe ir žmogaus teisių) pažeidimų, rodo, kad jokio Partnerystės įstatymo Lietuvoje nebus. Kaip nebus pakeistas ir Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymas apie kurį visi patogiai tyli (taip pat ir Laisvės partija). Jei konservatoriai suranda dingsčių pasipriešinti tos pačios lyties šeimų pripažinimui bei sankcijoms dėl informacijos apie LGBT cenzūrą Europos Parlamente, tai suras dingsčių užblokuoti partnerystę ir cenzūros panaikinimą ir Lietuvoje", - savo „Facebook" paskyroje aiškino M. Kluonis. 
Naujesnė Senesni