Politologė: translyčių diskriminaciją užkardyti pirmiausia reikėtų darbo rinkoje

Lietuva negali pasidžiaugti šalies, užtikrinančios lyčių lygybę, statusu, sakė politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili praėjusį trečiadienį, rugsėjo 15-ąją, Klaipėdos Atgimimo aikštėje vykusioje diskusijoje apie lyčių lygybę. Anot jos, ypatingai diskriminacinis požiūris pasireiškia darbo rinkoje. Kaip tai spręsti?

Asociatyvi iStock nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Klaipėdos universitete dėstanti G. Burbulytė-Tsiskarishvili teigė, kad šiuo metu Lietuvoje padėtis yra pernelyg komplikuota, tad praeis daug laiko, kol užtikrinant visų asmenų teises, taip pat - ir translyčių žmonių. 

„Mes esame kelio pradžioje ir laukia labai ilga kelionė. Vienas iš būdų, ypač, jeigu kalbėsime apie darbo rinką, nes joje diskriminacija (pasireiškia) labiausiai, <...> tai jeigu mes pradėsime nuo to, kad išvysime iš darbo rinkos (skirstymą į) vyrus ir moteris, o pradėsime žiūrėti į tai, kad svarbiausia yra darbuotojų kompetencija, tai po truputėlį (požiūris) pereis ir kitur", - įsitikinusi ji. 

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba dar 2019 metais paskelbė apklausos rezultatus, atskleidusius lietuvių požiūrį į translyčius asmenis. Buvo apklausti 24 miestų ir 33 kaimų gyventojai

Apie 36 proc. apklaustųjų nesutiktų dirbti kartu su translyčiu asmeniu, beveik pusė nenorėtų gyventi kaimynystėje. Atkreiptinas dėmesys, kad daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų nežino arba nėra tikri, ką reiškia sąvoka „translytis asmuo“.

Naujesnė Senesni