Šveicarija istoriniame referendume pritarė tos pačios lyties asmenų santuokoms, skelbia apklausos

Remiantis preliminariais Šveicarijos referendumo rezultatais, šalies gyventojai nubalsavo už tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimą.

Asociatyvi gettyimages.com nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Šveicarijoje sekmadienį įvyko balsavimas dėl tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimo. Tai - ne vienerius metus trukusių batalijų tarp anti-LGBTQ+ ir pro-LGBTQ+ politikų kulminacija.



Remiantis GFS.bern atlikta apklausa, už tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimą balsavo 64 proc. referendume dalyvavusių asmenų, o prieš - 34 proc. Taigi, beveik du trečdaliai šveicarų įsitikinę, kad visi žmonės, nepaisant jų seksualinės orientacijos, gali susituokti. 

Referendumo kampanijos metu atliktos apklausos parodė, kad dažniau tos pačios lyties asmenų porų santuokoms nepritarė krikščioniškų organizacijų ir dešiniųjų partijų palaikytojai bei nariai.


Net jei atsižvelgiama į galimą 3 procentų paklaidą, apklausos rezultatai vis tiek rodo, kad Šveicarija greičiausiai priėmė sprendimą, jog ir tos lyties asmenų poros nuo šiol galės susituokti.

Galutinių rezultatų tikimasi vėliau sekmadienį. Balsavimų apylinkės buvo uždarytos vidurdienį. 

Šis referendumas surengtas po to, kai 2020 metų gruodį šalies Vyriausybė pateikė parlamentui įstatymą dėl tos pačios lyties asmenų santuokų, kurioms politikai pritarė.


Vis tik konservatyviai nusiteikę veikėjai nusprendė šį įstatymą užblokuoti ir pasinaudojo Šveicarijos tiesioginės demokratijos sistema. Pagal ją, tie asmenys, kurie nepritaria priimtam įstatymui, gali jį ginčyti surinkę bent 50 tūkst. piliečių parašų ir paraginti Vyriausybę surengti referendumą.

Anti-LGBTQ+ politikai sugebėjo surinkti bent 60 tūkst. gyventojų parašų, tad Vyriausybė buvo priversta rengti referendumą ir nuomonės atsiklausti visos tautos.

Tiek parlamentas, tiek Vyriausybė ragino gyventojus palaikyti LGBTQ+ bendruomenei svarbų žingsnį ir užtikrinti visų žmonių lygybę. 

Prieš referendumą atliktų nuomonių apklausų duomenimis, Šveicarijos gyventojai iš esmės pasisako už tos pačios lyties asmenų santuokas, vis tik iki referendumo likus mažiau laiko rezultatai dar svyravo.

Prieš balsavimą LGBTQ+ teisių organizacijos „Pink Cross" (lt. Rožinis kryžius) atstovas Romanas Heggelis teigė, kad geru rezultatu laikytų, jeigu bent 58 proc. gyventojų pasisakytų už santuokų lygybę.

„Manau, kad tai stiprus signalas, kuris iš tikrųjų būtų toks puikus visiems jauniems „Queer" žmonėms", - kalbėjo jis.


Asociatyvi gettyimages.com nuotr.


Jei referendumo rezultatai bus palankūs tos pačios lyties asmenims, tai reikš ne tik tai, jog jie galės susituokti, bet ir tai, jog santuokoje bus įgyta galimybė įsivaikinti ar pasinaudoti dirbtinio apvaisinimo paslaugomis.

Skaičiuojama, kad tos pačios lyties asmenys iki šiol Šveicarijoje kasmet sudarydavo maždaug 700 partnerysčių. Vis tik partnerystė nesuteikdavo tokių pačių teisių kaip susituokusioms poroms. Tos pačios lyties asmenys, gyvenantys kartu, negalėjo pasinaudoti visomis pilietinėmis teisėmis, susijusiomis su pilietybės įgijimu, kai vienas iš partnerių - iš užsienio šalies, arba įsivaikinti. Referendumu patvirtinus santuokas, sutuoktiniai užsieniečiai turės teisę kreiptis dėl pilietybės suteikimo taikant supaprastintą procedūrą.

Parengta pagal france24.com, pinknews.co.uk
Naujesnė Senesni