Anti-LGBTQ+ Vengrijos Vyriausybė gundo konservatyvius JAV politikus

Dešiniojo sparno populistinė Vengrijos Vyriausybė pritraukė konservatyvius žmones iš Jungtinių Valstijų, kurie žavisi šios šalies valdžios požiūriu į migraciją, LGBTQ+ teisių problemas ir nacionalinį suverenitetą. Vis tik valstybėje vykstantys procesai kelia nerimą dėl tolėjimo nuo demokratinių vertybių.

V. Orbanas sulaukia kritikos dėl pažeidžiamų LGBTQ+ asmenų teisių | gettyimages.com nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto ketvirtadienį interviu „The Associated Press“, Jungtinėse Tautose vykstant Generalinės Asamblėjos pasaulio lyderių susitikimui, pareiškė, kad Vengrija ir toliau nesilaikys politikos, gerbiančios LGBTQ+ asmenų teises, nors už žmogaus teisių pažeidimus Europos Sąjunga šiai šaliai grasina skirti finansines nuobaudas, o Europos Komisija jau pradėjo teisės pažeidimo procedūrą.

„Mes nedarome kompromisų šiais klausimais, nes esame suvereni šalis, suvereni tauta. Ir niekas, net ir Europos Komisija, neturėtų mūsų šantažuoti dėl šios politikos “, - sakė S. Szijjarto.

Vyriausybės politikai nusprendė šiais metais priimti prieštaringai vertinamą įstatymą, kuris, ES teigimu, pažeidžia pagrindines LGBTQ+ asmenų teises. Šiuo įstatymu uždrausta skleisti informaciją, susijusią su LGBTQ+ tema, nepilnamečiams asmenims.

Peteris Szijjarto | gettyimages.com nuotr.


Dėl to ES atidėjo planus skirti milijardus eurų Vengrijos ekonomikos atsigavimui. Tokį žingsnį S. Szijjarto pavadino „grynai politiniu sprendimu“ ir „šantažu“. Jo teigimu, įstatymas yra skirtas apsaugoti vaikus nuo pedofilų ir „homoseksualumo propagandos“.

Tiesa, kodėl pedofilija ir homoseksualumas sugretinti, nors tai neturi nieko bendro, politikas nepatikslino.

„Mes nedarysime kompromisų dėl savo vaikų ateities“, - AP sakė S.Szijjarto.

Birželį Vengrijoje priimtas įstatymas draudžia vaizduoti lyties keitimą ar homoseksualumą nepilnamečiams ne tik žiniasklaidoje, bet net ir mokslinėje literatūroje. Įstatyme taip pat yra nuostatų, numatančių griežtesnes bausmes už pedofiliją. Tačiau įstatymo kritikai teigia, kad įstatyme neteisingai homoseksualumas gretinamas su pedofilija taip stigmatizuojant seksualines mažumas.

Dauguma Europos lyderių Vengrijos įstatymą griežtai pasmerkė. Štai Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte pasiūlė dešiniajam Vengrijos ministrui pirmininkui Viktorui Orbanui pašalinti savo šalį iš ES, jei jis nenori laikytis bendrų jos principų.

Kilęs konfliktas - tai užsitęsusios kovos tarp Vengrijos ir ES dalis. 

Praėjusiais metais ES priėmė reglamentą, kuriuo finansinės paramos teikimas šalims susietas su jose užtikrinamais teisinės valstybės standartais. Tai priemonė, kuriai aršiai prieštarauja Vengrijos Vyriausybė. Ji teigia, kad toks ES sprendimas tėra ginklas, skirtas nubausti šalis, kurios nesilaiko liberalių Vakarų Europos šalių sutarimų.

ES susirūpinimas dėl Vengrijos nukrypimo nuo demokratinių vertybių liko neišgirstas kelių žymių JAV konservatorių, kurie neseniai lankėsi šalyje ir aukštino griežtą V. Orbano politiką imigracijos ir ES standartų pažeidimo klausimais.

Štai ketvirtadienį Vengrijos sostinėje Budapešte vykusioje konferencijoje, skirtoje šeimos vertybių ir demografijos temoms aptarti, lankėsi buvęs JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as.

Vengrijos Vyriausybė nuolat akcentuoja tradicines šeimos vertybes ir pasipriešinimą seksualinių mažumų teisėms, kurios skinasi kelią į priekį vakarų šalyse. Vengrijos konservatyvi valdžia taip pat kuria savo įvaizdį esą statanti „krikščioniškosios demokratijos“ švyturį.

„Mes žinome, kad viceprezidentas Pence'as yra labai susirūpinęs ir turi stiprų krikščionišką požiūrį, todėl mes jį ir pakvietėme“, - sakė S.Szijjarto.

Populiariausias dešiniojo sparno „Fox News Channel“ žurnalistas Tuckeris Carlsonas vieną rugpjūčio savaitę laidas transliavo iš Budapešto. Būdamas ten, jis pagyrė V.Orbano požiūrį į imigraciją, šeimos vertybes ir nacionalinį suverenumą. 

Trečiadienį Vengrijos valstybinė naujienų agentūra pranešė, kad Budapešte vyks kitų metų konservatorių konferencija - kasmetinis JAV konservatorių ir politikų susirinkimas.

Vengrijos Vyriausybė, sakė S.Szijjarto, „džiaugiasi, kad į Vengriją atvyksta amerikiečiai". 

Kadangi kitų metų pavasarį vyksiantys nacionaliniai rinkimai turėtų tapti didžiausiu iššūkiu V. Orbano valdžiai nuo tada, kai jis buvo išrinktas 2010 metais, Vengrijos Vyriausybė griebiasi prieštaringai vertinamų klausimų, tokių kaip migracija, LGBTQ+ teisės ir COVID-19 pandemija. 

Vengrijos įstatymas, turintis įtakos LGBTQ+ asmenims, prieš rinkimus bus lydimas nacionalinio referendumo dėl lyties keitimo procedūrų prieinamumo ir lytinio švietimo mokyklose. 

S. Szijjarto teigė, kad referendumas suteiks „tvirtą argumentą diskusijose“ su ES dėl anti-LGBTQ+ įstatymo, o rinkėjams bus suteikta galimybė palaikyti Vyriausybę, kuri esą tvirtai laikosi savo politikos.

Naujesnė Senesni