„Velnias slypi detalėse", bet ar G. Nausėda gerai suvokia Konstituciją?

Konstitucinis teismas (KT) prieš kurį laiką išaiškino šeimos sąvoką konstatuodamas, kad atsižvelgiama ne į tai, kokių lyčių asmenys ją sudaro, o į tai, ar tarp žmonių vyrauja pagarba, emocinis prieraišumas, jaučiama atsakomybė vienas kito atžvilgiu. Tačiau prezidentas Gitanas Nausėda nusprendė kvestionuoti Konstituciją ir pabrėžė, kad „velnias slypi detalės". 

Gitanas Nausėda kartu su pirmąja šalies ponia Diana Nausėdiene | Jurijaus Azanovovo/Užsienio reikalų ministerijos nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Sako, kad pasikėsino į teismo autoritetą

G. Nausėda taip kritikavo pavasario sesijos metu pateiktą Partnerystės įstatymo projektą, kuris buvo atmestas po pateikimo. Šalies vadovas paaiškino, kad esą partnerystė šiame įstatyme prilyginama šeimai, dėl ko tokio įstatymo jis nepasirašytų. 

Iš G. Nausėdos žodžių galima suprasti, kad prezidentas mano, jog partnerystė ir šeima - du atskiri dalykai.

Prezidentui kilo klausimų: „O kokią prasmę turi santuokos institucija? Jei partnerystė tampa tolygi šeimai, klausimas – kam reikia šeimą kurti santuokos pagrindu, jei iš esmės turinys yra toks pats kaip partnerystės?“. 

Vis tik KT į šiuos klausimus galėtų atsakyti, jeigu prezidentas pamėgintų perskaityti KT išaiškinimą, pagal kurį ir tos pačios lyties asmenys gali sudaryti šeimą. 

Dar 2019 metais priimtame nutarime KT pabrėžė: „saugomos ir ginamos visos šeimos, atitinkančios konstitucinę šeimos sampratą, pagrįstą nuolatinio ar ilgalaikio pobūdžio šeimos narių santykių turiniu, t. y. grindžiamą šeimos narių tarpusavio atsakomybe, supratimu, emociniu prieraišumu, pagalba ir panašiais ryšiais bei savanorišku apsisprendimu prisiimti tam tikras teises ir pareigas“.

Seimo narys Tomas V. Raskevičius savo „Facebook" paskyroje pabrėžė, kad prezidentas ėmėsi teisėjo vaidmens.

„Pagal Konstituciją tik Konstitucinis Teismas turi įgaliojimus oficialiai aiškinti Konstituciją. Prezidento pareiškimą dėl 2019 metų Konstitucinio Teismo nutarimo vertinu kaip pasikėsinimą į Konstitucinio Teismo autoritetą", - teigė Tomas V. Raskevičius. 

Tolerantiško jaunimo asociacijos pirmininkas Artūras Rudomanskis pabrėžia: „Ponas Prezidentas arba nesuvokia, arba piktybiškai klaidina visus kontekste pabrėždamas, kad šeima kyla tik iš santuokos. Kad šeima gali kilti ir ne iš santuokos, rodo daugybė pavyzdžių, kuriems, beje, neprieštaraus nė vienas žmogus. Juk niekas neprieštaraus, kad šeima bus laikomi globėjai ir jų globojami vaikai, dėl įvairių priežasčių senelių auginami anūkai, nesusituokusi pora, auginanti 3 vaikus ir pan. Tačiau šiomis šeimomis negąsdina Prezidentas ir kompanija". 

A. Rudomanskis teigė, kad yra „apmaudu ir gėda" dėl G. Nausėdos pasisakymo.

Į diskusiją LGBTQ+ šeimų neįtraukė

Tuo metu žmogaus teisių apžvalgininkas S. Bartulis citavo G. Nausėdos žodžius apie partnerystę:  „Tai labai gražus, komfortiškas kevalas, kuriame gali gyventi tam tikrą laiką. Bet didžiausias pavojus, kad, gyvendamas tokiame kevale, pradėsi gyventi alternatyvioje realybėje, tavo sprendimai bus skirti alternatyviai realybei, o ne tikrovei“.

Jis teigė, kad prezidentas neįtraukė į diskusiją apie Partnerystės įstatymo projektą LGBTQ+ asmenų, kuriems šis įstatymas - itin aktualus.

Pacitavęs jo žodžius, S. Bartulis pastebėjo: „Svarstė Nausėda savo komfortiškame kevale, apsuptas kunigų, Laisvos visuomenės instituto narių, jam pritariančių filosofų, patarėjų, neįtraukus nei vienos tos pačios lyties šeimos ar LGBTQ žmogaus". 
Naujesnė Senesni