Andrius Navickas. Kai labai norisi įžiūrėti kitame velnią

LR Prezidentas Gintanas Nausėda, vertindamas Partnerystės įstatymą, pasakė skambią frazę, jog „velnias glūdi detalėse".

Gitanas Nausėda | Olgos Posaškovos/Seimo kanceliarijos nuotr.

Andrius Navickas

Seimo narys

Suprantu, kad valstybės vadovas, kaip ir ponia Agnė Širinskienė ar nemaža dalis Bažnyčios hierarchų, įsitikinę, kad tie, kas tvirtina, jog nenormalu, kad neturime partnerystės instituto, kuris jau daug metų egzistuoja Vakarų valstybėse ir yra skirtas didinti saugumo jausmą visuomenėje, padėti tiems, kurie nenori ar negali sudaryti santuokos, gudrauja ir bando visus apgauti. Gal net sugriauti šeimą, kaip socialinį institutą.

Kai politikai pradeda kalbėti apie velnius, su jais kalbėtis nėra paprasta. Tiesą sakant, toks žodynas gal net atskleidžia gilesnę problemą, kad tie, kuriems pirmiausia būtų skirtas Partnerystės įstatymas, labiau primena demonus ar beveik-žmones. Panašiai ilgą laiką konkistadorai mąstė apie Amerikos čiabuvius, kuriems nešė „šviesą" ir „progresą". Beje, panašiai kinai mąsto apie tibetiečius: mes jiems statome geležinkelius, o jie laikosi įsikibę savo gyvenimo būdo.

Kai XIX a. pabaigoje buvo pagaliau pasispręsta, kad Naujosios Zelandijos moterys gali balsuoti rinkimuose, kritikai perspėjo- valstybė žlugs, nes moterys nesugebės protingai balsuoti.

Kai 1940 m. svarstyta įteisinti skyrybas Lietuvoje, dvasininkai paskelbė, kad tai reikš valstybės žlugimą. 

Iš tiesų, valstybė žlugo, bet ne dėl skyrybų, bet dėl kitų detalių, kuriose būta daug velniavos.

2021 m. rugsėjo 13 d. (pora dienų prieš pasisakant G. Nausėdai), popiežius Pranciškus Slovakijoje sakė: „Graži yra nuolanki Bažnyčia, kuri neatsiskiria nuo pasaulio ir nestebi gyvenimo iš tolo, bet apgyvendina jį iš vidaus. Bažnyčios centras nėra ji pati. Todėl reikia išsilaisvinti iš perdėto rūpesčio savimi pačiais, savo struktūromis ir visuomenės vertinimų. Reikia pasinerti į žmonių realų gyvenimą ir klausti: kokie jų poreikiai ir lūkesčiai?"

Keista, kad popiežius tų velnių neįžvalgia, o gal jie visi Lietuvon emigravo?



Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni