Vienas Pietų Lenkijos regionų atsisakė „zonos be LGBT" statuso

Pietryčių ir pietų regionai Lenkijoje prieš kurį laiką pasiskelbė „zonomis be LGBT". Europos Sąjungai (ES) ėmus ginti žmogaus teises katalikiškos šalies politikai suprato, kad šis sprendimas gresia rimtais nemalonumais. Netekę ES finansavimo, kai kurie regionai peržiūrėjo šį sprendimą. Skelbiama, kad vienas jų tokio statuso šį rugsėjį atsisakė.

Lenkijos LGBTQ+ palaikytojas Bartošas ​​Staszewskis, laikydamas regione nuimamą „zonos be LGBT" ženklą, sakė, kad tai „puiki diena Lenkijai“ | Nuotraukos šaltinis: dw.com

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Šventojo Kryžiaus vaivadijos parlamentas, esantis Pietų Lenkijos Swietokrzyskie provincijoje, trečiadienį, rugsėjo 23-ąją, nusprendė atsisakyti „zonos be LGBT" statuso. Už tokį sprendimą balsvo 25 atstovai, 3 - susilaikė. Dabar tai gali atverti regionui galimybę vėl gauti ES finansinę paramą, kuri buvo nutraukta.

Dar 2019 metais pasirašyta deklaracija tąkart buvo apėmusi maždaug 100 Lenkijos regionų.

Europos Komisija (EK) ne vieną kartą ragino Lenkiją imtis žmogaus teisių problemų, kilusių dėl tokių regionų atsiradimo.

„Europos Komisija pabrėžė, kad (deklaracija) prieštarauja Europos sutarties 2 straipsniui", - neeilinės sesijos metu pareiškė Swietokrzyskie provincijos administracijos vadovas Andrzejus Betkowskis.

Žmogaus teisių aktyvistas Bartošas ​​Staszewskis „The Associated Press“ sakė, kad tai „puiki diena Lenkijai ir didžiulė aktyvistų bei pilietinės visuomenės sėkmė“.

Lenkijos laikraštis „ Gazeta Wyborcza“ pasveikino regiono sprendimą atšaukti savo homofobišką statusą.

EK pirmininkė Ursula von der Leyen tikina, kad „Europa niekada neleisk, kad dalis mūsų visuomenės būtų stigmatizuojama nepriklausomai nuo to, ką jie myli, dėl jų amžiaus, jų politinių pažiūrų ar religinių įsitikinimų".

EK pradėjo teisės pažeidimo procedūrą prieš Vengriją ir Lenkiją dėl neužtikrinamų LGBTQ+ bendruomenės teisių šiose šalyse. Tai šalims gali grėsti finansinėmis nuobaudomis.

LGBTQ teisių aktyvistai Lenkijoje palankiai įvertino šį žingsnį ir išreiškė padėką ES, kuri reagavo į Lenkijos anti-LGBTQ nurodymus paskelbdama visą 27 valstybių bloką „laisvės zona“ LGBTQ žmonėms

Šiuo metu Lenkiją valdo kraštutinių dešiniųjų valdžia, sudaryta iš „Įstatymas ir teisingumo" (PiS) partijos atstovų.

Naujesnė Senesni