Žurnalistė papasakojo, ką matė „Kaunas Pride": ataka prieš eiseną buvo koordinuota ir iš anksto suplanuota

LRT tyrimų skyriaus žurnalistė Jurga Tvaskienė teigia, kad rugsėjo 4-ąją vykusių „Kaunas Pride" eitynių metu dalis asmenų tikslingai ir koordinuotai aptarė veiksmų planą, kaip blokuoti eitynes bei imtis smurto. „Aš tai mačiau savo akimis", - sakė ji LRT laidoje „Panorama".

Momentinė ekrano kopija

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Praėjusį šeštadienį surengtą eiseną buvo mėginama blokuoti, ji tam tikrą laiką šalia prie Laisvės alėjoje esančio fontano buvo sustabdyta, nes įvyko susirėmimai tarp policijos pareigūnų ir homofobiškai nusiteikusių veikėjų.


J. Tvarskienė teigė, kad kai kurie agresyviai nusiteikę žmonės priminė tokius, kurie jau praeityje galėjo turėti problemų su teisėsauga. 

„Tai rodė jų kalbėjimo maniera, tam tikros frazės. <...> Veiksmai taipogi rodė tai", - dėstė ji.

Nufilmavusi telefonu vieną iš kiaušinius mėčiusių žmonių, žurnalistė iš jo sulaukė grasinimų. Ji iš minios pasitraukė.

Eitynėse LGBTQ+ bendruomenės priešininkus stebėjusi J. Tvaskienė sakė, kad smurtauti nusiteikusių asmenų, koordinavusių veiksmus, būta keliasdešimt. Į Laisvės alėją jie susirinko dar gerokai prieš eitynes ir aptarė veiksmų planą. „Jie buvo tikrai labai agresyvūs", - sakė J. Tvaskienė. 

Ji kalbėjo, kad konkrečioje vietoje susirinkusi grupė - nuo 20 iki 30 asmenų - pažinojo vienas kitą ir aptarė, ką konkrečiai darys.

Kadangi šie žmonės buvo agresyvūs, policijos pareigūnai, dėstė J. Tvaskienė su jais pasikalbėjo dar iki prasidedant eitynėms. Bent vienas grupės dalyvis buvo išvestas pareigūnų. 

Smurtauti nusiteikę asmenys buvo pasiruošę laidyti į eitynių dalyvius kiaušinius, kuriuos, sakė ji, atnešė senyvo amžiaus moteris.

Žurnalistė sakė, kad šiuos žmones galima išskirti kaip tikslingą grupę, nesiejamą su kitais eitynėse susirinkusiais Kauno gyventojais. Nors pastarieji ir laidė replikas eitynių dalyviams, tačiau nesiėmė tokių smurtinių veiksmų, kokių imtis mėgino minėta grupė.

Pasak jos, LRT Tyrimų skyriaus turimi duomenys rodo, kad dalis asmenų, išreiškusių savo panieką eitynių metu, dalyvavo ir rugpjūčio 10-ąją prie Seimo kilusiose riaušėse.
Naujesnė Senesni