Ganoje krikščionimis apsiskelbę homofobai siekia LGBTQ+ aktyvistų įkalinimo

Pietų Afrikoje įsikūrusi organizacija, veikianti LGBTQ+ teisių srityje, 2020-ųjų liepos mėnesį mėgino surengti konferenciją Ganoje, o šių metų sausį šalies sostinėje Akroje atidarytas LGBTQ+ centras. Nors konferencija buvo atšaukta, o centras uždarytas, tai sukėlė Vakarų Afrikos valstybės konservatyvių krikščionių susirūpinimą. Ganos parlamentas ėmėsi svarstyti įstatymą, kurio turinys žmogaus teisių aktyvistams kelia didžiulį nerimą.

Asociatyvi AP nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Ganos įstatymai šiuo metu draudžia „nenatūralius kūniškus" santykius. Už šį tariamą nusikaltimą gresia 3 metų laisvės atėmimo bausmė, tiesa, verta paminėti, kad ji teismuose skiriama retai.

Įstatymo projektą, kuriuo didinamos bausmės už tos pačios lyties asmenų tarpusavio santykius, birželį parlamentui pristatė 8 įstatymų leidėjai vadovaujami Samuelio George'o.

Ganos krikščionių taryba, kurią sudaro anglikonai, metodistai ir presbiterijonai, o taip pat - ir Ganos sekmininkų ir charizminė taryba (GPCC) bei bažnyčių ir ministerijų grupė, paskelbė bendrą pareiškimą, kuriuo remia įstatymo projektą.

Jie paragino parlamentą priimti įstatymą, o prezidentą Nana Akufo-Addo jį pasirašyti. Kreipimesi teigiama, kad homoseksualumas yra „nepriimtinas elgesys, kurį mūsų Dievas smerkia“.

Be kita ko, įstatyme numatytos bausmės ir LGBTQ+ teises ginančioms organizacijoms - jų veikla taptų draudžiama.

Žmogaus teisių organizacija „Rightify Ghana" teigia, kad įstatymo projektas tėra populistinis triukas siekiant atitraukti krikščionis ir kitus rinkėjus nuo tikrųjų šalį kankinančių problemų, kurių politikai nesugebėjo išspręsti. Korupcija, nedarbas ir prasta infrastruktūra - tai dalis tokių problemų, nuo kurių siekiama nusigręžti, įsitikinę organizacijos atstovai.

„Manoma, kad jeigu nekenti LGBTQ+ žmonių, gali laimėti balsus“, – politikų elgesį komentavo „Rightify Ghana“ vadovas Danny Bediako.

Gana yra viena iš 32 Afrikos valstybių, kuriose homoseksualumas laikomas nusikaltimu. Apie 71 proc. šios valstybės gyventojų save laiko krikščionimis.

2016 ir 2018 metais „Afrobarometer" surinkti duomenys parodė, kad tik 7 procentai Ganos gyventojų neprieštarautų, kad jų kaimynystėje apsigyventų LGBTQ+ asmuo.

Akros Vakarų Afrikos religijų įvairovės tinklo atstovas Davis Mac-Iyalla teigė, kad anti-LGBTQ+ struktūroms prieštaraujantys žmogaus teisių gynėjai susiduria su pavojais.

D. Mac-Iyalla komentavo, kad bažnyčios parama įstatymui ypač nuvilia, nes kadangi nemažai ir pačių LGBTQ+ žmonių Ganoje yra ištikimi krikščionys.

„Nerimą kelia tai, kad pagrindinės bažnyčios ir religinės institucijos vengia temų apie pagrindinius Ganos gyventojų poreikius ir problemas, o kalba apie žmonių seksualumą ir skatina neapykantą“, – dėstė jis ir pabrėžė, kad nemažai LGBTQ+ bendruomenės narių patiria tiek fizinį, tiek psichologinį smurtą, kurį paskatina religinės institucijos.

Siūlomas įstatymo projektas sulaukė aštraus žmogaus teisių gynėjų kritikos.

Kai kuriems Ganos politikams kilo nerimas, kad siūlomas naujasis įstatymas atbaidytų turistus, investuotojus ir Vakarų šalių verslus, remiančius Ganos ekonominę plėtrą.

Naujesnė Senesni