Klaipėdiečio LGBTQ+ aktyvisto idėja G. Nausėdai nepatiks: visoje Lietuvoje išplis lipdukai „Nausėda yra homofobas"

Klaipėdiečio Kirilo Oeno iniciatyva, įvairiuose Lietuvos miestuose netrukus bus išklijuoti lipdukai, skelbiantys, jog „Nausėda yra homofobas". Taip vaikinas siekia atkreipti dėmesį į šalies vadovo Gitano Nausėdos vykdomą politiką. Anot klaipėdiečio, prezidentas iš esmės nėra palankiai nusiteikęs LGBTQ+ bendruomenės atžvilgiu. Šią iniciatyvą kartu su bendraminčiais K. Oeno ruošiasi pradėti nuo lapkričio 1-soios. „Tai gali padėti LGBTQ+ žmonės pasijusti nevienišiems", - sakė jis.

Kirilas Oeno | Jarmo.net koliažas (J. Valaičio/jarmo.net ir lipduko vizualiacija)

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Žiūrint į dabartinę situaciją Lietuvoje, susidarė įspūdis, jog mūsų prezidentas nemano, kad Lietuvoje yra LGBTQ+ žmonių. Dešimtmečius homofobija yra toleruojama, galbūt mes bijome kažką padaryti. Manau, kad atėjo ta progą. Paprašysiu LGBT žmonių pagalbos", - savo pranešime teigė K. Oeno.

LGBTQ+ teisių aktyvistas tikino, kad pagrindinis šios iniciatyvos tikslas yra „priminti Nausėdai, jog homofobija yra netoleruojama Lietuvoje, o LGBTQ+ bendruomenei - jog esame nevieniši".

Šiuo metu ieškoma LGBTQ+ žmonių skirtinguose Lietuvos miestuose. Savanoriams bus išsiųsti lipdukai, o pastarieji gali būti klijuojami ne tik ant asmeninių daiktų, bet ir reklaminių stovų, stendų. Tiesa, K. Oeno teigė nesiruošiantis pažeisti įstatymų ir tose vietose, kuriose lipdukų klijuoti negalima, žmonės to ir nedarys.

K. Oeno | Jono Valaičio/jarmo.net nuotr.


„Iniciatyvos idėja man kilo tuomet, kai pamačiau Gitanos Nausėdos vizito Čikagoje metu vienos Amerikos lietuvės (Eglės Malinauskaitės, - jarmo.net) iškeltą plakatą su užrašu „Nausėda yra homofobas". Man pasirodė keista, kad tokių iniciatyvų niekas nedaro Lietuvoje. Labiau mūsų teises mėginama apginti užsienyje, o mes tuo metu čia, Lietuvoje, bijome", - naujienų portalui jarmo.net teigė K. Oeno.

Klaipėdoje gyvenantis, jūreiviu dirbantis vaikinas teigė, kad lipdukų parengta tūkstančiai.

Jis teigė, kad iniciatyva gali suburti LGBTQ+ bendruomenės dėmesį, o G. Nausėda ir toliau bus spaudžiamas dėl savo neigiamos pozicijos LGBTQ+ asmenų atžvilgiu.

„30 metų nieko neveikimo - taip vertinčiau LGBTQ+ teisių padėtį Lietuvos politikų tarpe", - sakė K. Oeno. 

Klaipėdietis uostamiestyje šią vasarą surengė mitingą prieš diskriminaciją, kurioje dalyvavo įvairių pažeidžiamų visuomenės grupių nariai. Jis sustoti neketina. 

Kritika G. Nausėdai

Lietuvos prezidentas šiais metais sulaukė kritikos, kai nepasirašė bendro ES valstybių vadovo laiško, smerkiančio Vengrijoje priimto anti-LGBTQ+ įstatymą, kuriuo informacija apie homoseksualumą ar lyties keitimą gali būti prieinama tik vyresniems nei 18-kos metų asmenims. Tarpk kitko, šis įstatymas homoseksualumą neteisingai greta su pedofilija. 

Verta paminėti, kad gegužės 15-ąją Vingio parke vykusio šeimų gynimo maršo metu G. Nausėda pasveikino jo dalyvius, kurie prieštaravo Partnerystės įstatymui ir keikė LGBTQ+ asmenis. 

G. Nausėda taip pat yra pareiškęs, kad nebūtų pasirašęs Partnerystės įstatymo projekto, jeigu Seimas praėjusios pavasario sesijos metu jį būtų priėmęs, kadangi, kaip teigė politikas, partnerystė neturi būti gretinama su šeimos sąvoka. Buvęs Konstitucinio teismo (KT) teisėjas Dainius Žalimas teigė, kad G. Nausėda kvestionuoja KT išaiškinimą, pagal kurį ir tos pačios lyties asmenys gali būti šeima, jeigu juos sieja emocinio prieraišumo, pagarbos vienas kitam, gyvenimo kartu ryšiai. 

Jarmo.net primena, kad Seimo rudens sesijoje tikimasi išvysti Partnerystės įstatymo projekto pateikimą po to, kai pavasario sesijos metu jis buvo atmestas ir grąžintas tobulinti.

Pastaba: tekste žodis „prezidentas" vartojamas pirmąją raidę rašant mažąja raide dėl redakcijos pasirinktos pozicijos.
Naujesnė Senesni