Lenkija siekia, kad jai Europos Sąjungos teisė nebegaliotų

„Zonas be LGBT" skelbiančioje Lenkijoje Konstitucinis tribunolas nusprendė, kad šiai šaliai negalioja teisės viršenybės principas. Toks verdiktas įžiebė dar didesnę įtampą tarp Lietuvos kaimynės ir Briuselio. Europarlamentaras Petras Auštrevičius šį penktadienį LRT radijuje teigė, kad Lenkija nesiima jokių veiksmų taisyti blogėjančią demokratijos padėtį. Be to, anot jo, Vyriausybė mėgina pernelyg reguliuoti teismų sistemą. Pasak P. Auštrevičiaus, Lenkijai verkiant reikiant ekonominio atsigavimo plano, o vietoje to ES gali pritaikyti ekonomines sankcijas.

Varšuva | gettyimages.com nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Kurį laiką ES kritikavo Lenkiją dėl neužtikrinamų LGBTQ+ asmenų teisių, šios bendruomenės susirinkimų laisvės suvaržymų. Pradėtos skelbti „zonos be LGBT" paskatino Europos parlamentą paskelbti rezoliuciją, kurioje numatyta, kad visa bendrija yra „LGBT laisvės zona".

ES ne kartą kritikavo Lenkiją ir dėl pavojaus Lenkijos teismų nepriklausomumui.

Europos Sąjungai kritikuojant tai, kad Lenkijos teismai prarado nepriklausomumą, Lenkijos aukščiausios instancijos teismas trečiadienį paskelbė nusprendęs, kad Europos Sąjungos (ES). Teisingumo Teismo (ESTT) kai kurie sprendimai prieš Lenkijos teismines reformas prieštarauja Lenkijos Konstitucijai. Kalbama, kad tai gali būti pirmieji žingsniai, kuriais Lenkija gali mėginti išeiti iš ES. Šalyje tikimasi mastinių protestus.

Konstitucinio Tribunolo teisėjas Stanislawas Piotrowiczius aiškino, kad teismo sprendimas lemia, kad ES priemonės dėl Lenkijos teismų „sistemos, principų ir procedūrų“ kertasi su Lenkijos konstitucija.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen penktadienį pareiškė, kad „panaudos visas turimas galias“, jog įgyvendintų ES teisines priemones, kai Lenkijos aukščiausiasis teismas nusprendė, kad šalies konstitucija yra viršesnė už kai kuriuos ES įstatymus. Ilgą laiką ES konfliktavo dėl tokių klausimų kaip „Zonos be LGBT", o ketvirtadienį paskelbtas Lenkijos teismo sprendimas toliau eskaluoja Varšuvos ir Briuselio ginčą. 

Parengta pagal LRT radijo ir politico.eu informaciją

Naujesnė Senesni