Mantvydas Noreika: „Seimo narys nori tiesioginio konflikto su Prezidentūra"

Su Gitanu Nausėda siekiantis susitikti Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius vakar pranešė išsiuntęs šalies vadovui picą ir pakvietęs jį aptarti Partnerystės įstatymą. Prezidentūra picą grąžino atgal, nes neva „laikosi nulinės dovanų politikos“. Bet juk iš tiesų ne pica čia esmė – o politiniai žaidimai, kuriuose nebus laimėtojų.

Tomas Vytautas Raskevičius | Seimo kanceliarijos nuotr.


  Mantvydas Noreika

gayline.lt

Akivaizdu, kad Seimo narys nori tiesioginio konflikto su Prezidentūra. Pica tebuvo pretekstas parodyti savo nepasitenkinimą ir gauti žiniasklaidos dėmesio. Ir viena, ir kita puikai pavyko. Tačiau esama ir kitų siekių, kurie yra tiesiogiai susiję su partnerystės įstatymu.

Tomas Vytautas Raskevičius aiškiai siekia įtraukti prezidentūrą į Partnerystės įstatymo rengimo procesą. Pirma – dėl to, kad prezidentūrai dalyvaujant, būtų apribotos galimybės įstatymą kritikuoti vėliau. Antra – taip, galbūt, būtų užsitikrinti keli papildomi Seimo narių balsai, juo labiau, kad šiuo metu įstatymo palaikymo parlamente trūksta. Jei kompromisiniam tekstui pritartų net dešinių pažiūrų G. Nausėda, tuomet atsirastų šansas įkalbinti palaikyti įstatymą ir kelis nuosaikesnius Seimo narius.

Šiuos siekius puikiai supranta prezidentūra, kurios planai, panašu, kardinaliai priešingi. Norima maksimaliai atsiriboti nuo įstatymo rengimo, taip paliekant sau laisvas rankas bet kuriuo metu nepritarti jo turiniui. Antra – tokia laikysena patogi pačiam prezidentui, nes ji nekelia didelės grėsmės jo populiarumui tautiškai nusiteikusių žmonių tarpe, kuriems jis jau yra netiesiogiai išreiškęs palankumą. Štai kodėl, mano nuomone, prezidentūra atsisako susitikti su LGBTQ+ bendruomene ar jos interesus atstovaujančiais Seimo nariais.

Ir pica čia niekuo dėta. Tai tik akibrokštas. Koks bus prezidentūros atsakymas jau buvo aišku iš pat pradžių. Ką iš tiesų tai davė? Ogi dar didesnį susipriešinimą, dabar jau aiškų ir nedviprasmišką. Panašu, kad tai turėtų būti taškas – prezidentūros durys T. V. Raškevičiui nuo šiol bus nuolatos užvertos. Ar šioje situacijoje bus laimėtojų - spręsti kiekvienam iš mūsų – man tik gaila, kad greičiausiai eilinį kartą bus švaistomas maistas. Aplinka dėl to tikrai nepadėkos.


Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni