Teisingumas pasivijo po 6-erių metų: neapykantos prieš LGBTQ+ kurstytojai „užsidirbo" teistumą ir turės atlyginti žalą

Spalio 27-ąją Marijampolės apylinkės teismas paskelbė nuosprendį Karoliui Mikuckui (gim. 1996 m.) ir Evaldui Rimavičiui (gim. 1994 m.) už viešai skatintą neapykantą prieš asmenis dėl jų seksualinės orientacijos. Vaikinai dar 2014 metų gruodžio mėnesį parašė komentarus po besibučiuojančių jaunuolių nuotrauka. Tuomet teisėsaugai atsisakius pradėti tyrimą, nukentėjusiesiems teko kreiptis į Europos žmogaus teisių teismą (EŽTT). Jame pasiekus pergalę tyrimas vis tik buvo pradėtas. Tiek K. Mikuckas, tiek E. Rimavičius nėra vieninteliai, kuriuos ir po 6-erių metų vis tiek pasiveja teisingumas.

Vaikinų pora paskelbė savo nuotrauką socialiniame tinkle ir dėl to sulaukė neapykantos | Jarmo.net koliažas (Asmeninio albumo, Tingey Injury Law Firm, Freestocks/Unsplash  nuotr.)


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Vieno iš kaltinamųjų mama pasakojo žinojusi, kad sūnus „prisidirbo", kitaip tariant, parašė neapykantos kupiną komentarą, tačiau esą jis nesitikėjo, jog jo parašytas komentaras gali įžeisti. Esą iki šiol sūnus buvo neteistas, todėl ji mano, kad ir ateityje jis nedarys naujų nusikaltimų.

Bylos duomenimis, E. Rimavičius 2014 metų gruodžio 10-osios naktį parašė komentarą „Facebook" tinkle po dviejų vaikinų - besibučiuojančių Pijaus Beizaro ir Mangirdo Levickio - nuotrauka. Komentare kaltinamasis necenzūriniais žodžiais aiškino, kad jam norisi „paimti" visus homoseksualius asmenis, juos sudeginti. Kai rašė šį komentarą, vairuotoju dirbantis kaltinamasis buvo išvykęs į reisą bei sustojęs aikštelėje. Komentaro autorius teigė, kad tuo metu buvo įsiaudrinęs, bet ne dėl nuotraukos, o „dėl kitų aplinkybių". E. Rimavičius teisme teigė pripažįstantis kaltę, bet nurodė, kad pareikštas civilinis ieškinys dėl žalos, siekiančios 500 eurų, yra neadekvatus.

Tuo metu K. Mikuckas komentarą parašė 2014 metų gruodžio 8-ąją, taip pat naktį. Kaltinamasis taip pat teigė, kad ieškinys per didelis, tačiau kokia turėtų būti nurodyta jame suma, teigė negalintis pasakyti.

Vienas nukentėjusiųjų P. Beizaras teismui pareiškė, kad civiliniame ieškinyje nurodyta suma tėra simbolinė, kadangi ieškant teisingumo reikėjo pereiti kone devynis pragaro ratus - tam, kad teisėsauga pradėtų tyrimą, jis kreipėsi į EŽTT, jame atkakliai kovojo su Lietuvos institucijomis, kurios nepripažino, jog pažeidė jo teises. Tik praėjusiais metais EŽTT priėmė sprendimą. Ilgas laukimo laikotarpis, o taip pat ir komentaro turinys vaikinui kėlė nerimą.

P. Beizaras atkreipė dėmesį ir į tai, kad tokių komentarų buvo ne vienas, jie rašyti skirtingų asmenų, tad kilo didžiulis nesaugumo jausmas.

Marijampolės apylinkės teismas nebuvo gailestingas komentarų autoriams. Tiek K. Mikuckas, tiek E. Rimavičius pripažinti kaltais dėl neapykantos kurstymo. Abiem kaltinamiesiems teismas skyrė galutinę 4 mėnesių laisvės apribojimo bausmę įpareigojant nukentėjusiajam atlyginti 400 eurų žalos, o taip pat dirbti arba registruotis Užimtumo tarnyboje.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui.

P. Beizaras portalui jarmo.net tikino, kad vyksta teisiniai procesai ir dėl kitų asmenų parašytų komentarų. Kai kurie autorių taip pat jau nuteisti. 
Naujesnė Senesni