Bulgarijoje suniokojus LGBTQ+ centrą, kaltinimai pareikšti nacionalistu besiskelbiančiam kandidatui į prezidentus

Šeštadienį, spalio 30-ąją, Bulgarijoje nusiaubus LGBTQ+ bendruomenės centrą, už šį išpuolį kaltinimai pareikšti kraštutinių dešiniųjų kandidatui į Bulgarijos prezidentus Boyanui Rasetei, kuris buvo suimtas apkaltinant jį chuliganizmu, pranešė prokuratūra. Vyro teisinis imunitetas, suteiktas dėl varžymosi į šalies vadovo postą, atimtas, skelbia euronews.com

Nusiaubtas LGBTQ+ bendruomenės centras | twitter.com/rayaraeva nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Bulgarijos prokuratūra „Euronews“ patvirtino, kad B. Rasetės iš pradžių nepavyko rasti vietose, kuriose jis dažniausiai leisdavo laiką. Tačiau vėliau paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip kandidatas į prezidentus buvo suimtas prie Bulgarijos nacionalinio transliuotojo pastato.


B. Rasatė yra apsiskelbęs nacionalsocialistu.

„Padaryti nusikaltimai išsiskiria ypatingu įžūlumu ir nepagarba demokratiniams valstybės pagrindams“, – sakoma prokurorų pranešime .

„Rainbow Hub", LGBTQ+ centras Sofijoje, buvo suniokotas per išpuolį, įvykusį per translyčių asmenų renginį, pranešė LGBTQ+ teisių organizacija „The Bilitis Foundation".

Organizacijos projektų koordinatorė Glorija Filipova portalui „Euronews" sakė, kad B. Rasatė buvo viena iš daugelio vyrų, kurie įsiveržė į renginį jam jau prasidėjus.

„Mėginau juos sustabdyti. Ėmiau rėkti „ne", išskėčiau rankas ir bandžiau neleisti jiems patekti į erdvę", - pasakojo G. Filipova.

Ji pasakoja, kad B. Rasatė tuomet smogė jai į veidą.


„Jie įėjo ir tiesiog išsisklaidė po visus kambarius, pradėjo viską laužyti“, – komentavo ji. Pasak jos, vienas užpuolikų rankoje nešiojosi peilį ir perpjovė viduje stovėjusio motorolerio padangas.

Incidentas įvyko praėjus 10 dienų po to, kai organizacija valdžios institucijoms pateikė daugiau nei 8 tūkst. parašų surinkusią peticiją, kurioje reikalaujama kriminalizuoti neapykantos nusikaltimus prieš LGBTQ+ bendruomenę.

twitter.com/RobDixonHMA nuotr.


Jau 11 užsienio šalių ambasadų pasmerkė spalio 30-osios išpuolį prieš „Rainbow Hub" ir pareiškė „solidarumą su mūsų draugais ir partneriais šios beprasmės atakos akivaizdoje“.

Europos Tarybos žmogaus teisių komisarė Dunja Mijatovic „Twitter" pareiškė, kad išpuolis yra „dar vienas nerimą keliančių grasinimų NVO (nevyriausybinėms organizacijoms, - jarmo.net), siekiančioms lygių LGBTQ+ bendruomenės teisių, pavyzdys“.


„Raginu Bulgarijos valdžios institucijas greitai atlikti tyrimą ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn nusikaltėlius“, - teigė D. Mijatovic.

Centrinė rinkimų komisija „Euronews“ patvirtino, kad B. Rasatei buvo atšauktas teisinis imunitetas , todėl kraštutinių dešiniųjų kandidatas į prezidentus patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dar prieš lapkričio 14 dieną vyksiančius rinkimus.

Tuo metu B.Rasatė apkaltino JAV ambasadorių Bulgarijoje Herro Mustafą dėl to, jog politikas pasveikino Bulgarijos prokurorus, be kita ko, kandidatas į prezidentus LGBTQ+ bendruomenę prilygino „pedofilams".

„Jau 19 metų siekiame pakeisti neapykantos nusikaltimų įstatymus, todėl tikiuosi, kad šį kartą institucijos iš tikrųjų pamatys, kad tai yra rimta problema ir joms reikia keisti įstatymus", - teigė LGBTQ+ organizacijos atstovė G. Filipova.
Naujesnė Senesni