„Kauno Pride" priešininkus, sulaikytus dėl neramumų, ir Seimo riaušininkus sieja bendri veidai

Rugsėjį įvykusių „Kauno Pride" eitynių priešininkai - tie patys asmenys, kurie prisidėjo ir prie Seimo rugpjūtį įvykusio piketo, pasibaigusio riaušėmis, rodo LRT tyrimų skyriaus surinkta informacija. Sekmadienio vakarą LRT televizijos rodytame siužete atskleisti veikėjai, kėlę neramumus ne tik prie parlamento, bet ir LGBTQ+ eitynėse laikinojoje sostinėje. Paaiškėjo tinklas asmenų, kurstančių visuomenės neapykantą asmenų grupei, skiriamai seksualinės orientacijos pagrindu. 


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Dmitrijus Vinogradovas - vienas iš prie Seimo akmenis į pareigūnus mėčiusių asmenų. Rugpjūtį riaušėse dalyvavęs vyras - įvairių protestų dalyvis ir organizatorius. Jis garsėja ir kaip vienas iš kovotojų prieš LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumą. 

D. Vinogradovas | Stop kadras


LRT skelbia, kad D. Vinogradovas - ne šiaip maršo dalyvis, o vienas iš rugpjūtį prie parlamento vykusio mitingo, peraugusio į riaušes, organizatorius. 

Jis susijęs su prieš valdžios veiksmus pasisakančia Lietuvos visuomenės taryba, kurios vadovas Kęstutis Tamašauskas yra idėjinis D. Vinogradovo bendražygis, taip pat atvykęs į Kaune vykusias LGBTQ+ eitynes. 

Kęstutis Tamašauskas į LGBTQ+ eitynes Kaune atvyko išreikšti savo priešiškumo | Stop kadras


Jie dar šių metų pavasarį paskelbė kovosiantys prieš LGBTQ+ vėliavos spalvomis išmargintą požeminę perėją Vilniuje. 

LGBTQ+ eitynių priešininkų apsuptyje užfiksuotas ir Saulius Gavėnas, kartu su K Tamašausku rugpjūtį Vilniuje organizavę antivakserių piketą.

Saulius Gavėnas | Stop kadras


Viena iš rugpjūčio 10-ąją nuo scenos prie Seimo tūžmingai pasisakiusiųjų - įvairių protestų dalyvė ir organizatorė Astra Astrauskaitė. Minėta buvusi pedagogė vaikščiojo ir Laisvės alėjoje rugsėjo 4-ąją Kaune vykstant LGBTQ+ eitynėms. Ji dalyviams demonstravo kryžių. Moteris išgarsėjusi ne kartą nuskambėjusiais homofobiškais pasisakymais, necenzūrine leksika. 

Rugpjūtį sostinėje surengtame mitinge žmonės protestavo prieš skiepus nuo COVID-19. Prie Seimo susirinkę žmonės reikalavo atsistatydinti Vyriausybę, Seimą. Vienas iš proteste pasisakiusiųjų - ir anti-LGBTQ+ politikas Petras Gražulis, liūdnai pagarsėjęs iniciatyvomis, nukreiptomis prieš homoseksualius žmones.

Žiurkės, velnynas, fašistai - taip protestuotojai vadino Seimą, o po to mėtė akmenis į policijos pareigūnus. 

O štai „Kauno Pride" eitynėse į dalyvius daugiausia skriejo kiaušiniai. LGBTQ+ bendruomenę Laisvės alėjoje mėginta sustabdyti prie fontano, tačiau budėjusios policijos pajėgos greitai numalšino aršiausius akcijos priešininkus ir neleido neramumas eskaluotis. 

Rugsėjo 4-ąją centrinėje Kauno dalyje išsidėstė šimtai pareigūnų. Eitynės prasidėjo nuo Soboro aikštės, apėjus Laisvės alėją, toje pačioje aikštėje jos ir baigėsi. Vis tik prie fontano susibūrė renginio priešininkai. Juos užfiksavo ne viena kamera.

LGBTQ+ priešininkų gretose - Obliaus pseudonimu žinomas Laurynas Baltrūnas | Stop kadras


Kai kurie reporteriai fiksuoja, kaip jie mėgina smurtauti prieš žurnalistus. 

Dar prieš prasidedant eisenai Antanas Kandrotas, vienas iš „maršistų", išdėstė planą būtent prie fontano užtverti kelią „Kauno Pride" dalyviams. 

Viešąją tvarką drumsti mėginę chuliganai - kelių baikerių klubų nariai. Jų gretose - Laurynas Baltrūnas, žinomas Obliaus pseudonimu. 

Vienas iš „Kauno Pride" eitynėse sulaikytų asmenų - priešiškumą LGBTQ+ asmenims aršiais demonstravęs Kipras Valentinavičius, kuris yra vienas iš radikalios nacionalistų partijos „Geležinis vilkas" atstovas. 

K. Valentinavičius, kaip rodo LRT surinkti duomenys, fiksavo ir vaizdus iš rugpjūčio 10-ąją prie Seimo įvykusių neramumų. Vyras dėvėjo žalią raištį su raudonais stulpais.



Pastaruoju riaušėse apsijuosė ir Seimo nario Valdemaro Valkiūno padėjėja Nendrė Černiauskienė. Verta paminėti, kad V. Valkiūnas šiais metais buvo svarstytas Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje dėl savo komentarų viešojoje erdvėje apie „pi*eralizaciją". Toks žodis buvo suprastas kaip įžeidus, nukreiptas prieš homoseksualius asmenis, tačiau komisija nusprendė, jog politikas etikos nepažeidė. 

LRT skelbia, kad rugpjūtį prie Seimo vykusioje apsiaustyje būtent raišių nešiotojai ėmėsi veiksmų prieš policijos pareigūnus.

Be to, tarp mitinguotojų šmėžavo ir buvęs Seimo nario Petro Gražulio padėjėjas Dobilas Sinkevičius, kuris prieš gegužės 15-ąją įvykusį pirmąjį šeimų maršo renginį ragino „Respublikos" redakciją skelbti išimtinai neigiamas naujienas apie homoseksualius asmenis, kurie, jo žodžiais tariant, yra prievartautojai. 



A. Kandrotas - dar vienas veikėjas, rugsėjį sulaikytas dėl riaušių rugpjūtį organizavimo. Vyras, be kita ko, prisidėjo prie vaivorykštės spalvų perėjos, esančios Pylimo gatvėje, suniokojimo juodais purškiamais dažais. Pastarasis incidentas įvyko dar gegužės mėnesio pabaigoje. A. Kandrotas, žinomas celofano pseudonimu, yra šeimų maršo vienas iš organizatorių. 

Prie minėtos akcijos prieš vaivorykštės spalvų perėją prie A. Kandroto prisijungė ir A. Astrauskaitė bei D. Vinogradovas. 

Stop kadras


Dar prieš rugpjūtį įvykusias riaušes vienas iš Lietuvos šeimų sąjūdžio veidų Artūras Orlauskas pažadėjo, kaip teigė, ginti vaikus ir šeimas nuo seksualinių mažumų. Tai jis skelbė kaip vieną iš gegužės 15-ąją organizuoto šeimų gynimo maršo tikslų. 

Artūras Orlauskas | Stop kadras


Būtent gegužės 15-ąją įvykęs šeimų gynimo maršas sulaukė politinio palaikymo, tūkstantinių minių. Maršui pritarė mažiausiai dvi parlamentinės partijos - Darbo partijos bei LVŽS atstovai. 

Ryškėjant psichologiniams COVID-19 pandemijos padariniams, birželį rengiamas dar vienas nesankcionuotas šeimų gynimo maršo protestas prie Seimo.

Anti-LGBTQ+ judėjimas, peraugęs ir į mokslo neigimą, priešinimąsi vakcinoms, gali būti susijęs su veikėjais iš Latvijos. Būtent kai kurie Latvijos homofobijos veidai dalyvavo ir gegužės 15-ąją surengtame marše Vilniuje, o taip pat pasisakė ir prieš COVID-19 pandemijos slopinimo priemones. A. Kandrotas Rygoje vėliau dalijosi maršo patirtimi, teigė, kad jame žmonės priešinasi LGBT propagandai.

Rugpjūčio 10-ąją su Latvijos radikalais užsimezgę ryšiai patvirtinami dar kartą.

Tokio paties judėjimo šiuo metu siekiama ir Estijoje, skelbia LRT. Taline pasirodęs A. Kandrotas transliavo akciją prieš ribojimus dėl pandemijos. 
Naujesnė Senesni