Vaivorykštės spalvų rūbų liniją atidaręs Mantas prekės ženklu pasirinko vienaragį: „Homofobai nebus mano patys didžiausi fanai"

23-erių metų Mantas Mackevičius, gyvenantis Kaune, ėmėsi LGBTQ+ draugiško verslo idėjos – jis šią savaitę atidarė internetinę rūbų parduotuvę, kurioje pirkėjams siūlo įsigyti drabužių, papuoštų vaivorykštės atributika.

Mantas Mackevičius | Asmeninio archyvo nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Vaikinas teigia, kad verslas gali būti atsakingas. Taip jis kalba apie pasirinkimą palaikyti LGBTQ+ bendruomenę, nors toks žingsnis kai kuriuos homofobiškai nusiteikusius žmones gali ir atbaidyti nuo pasirinkimo apsipirkti būtent šioje parduotuvėje. „Homofobai nebus mano patys didžiausi fanai", - neslepia M. Mackevičius.

– Mantai, kada pradėjote domėtis rūbų kūrimu?

– Norėčiau pradėti nuo to, kada apskritai pradėjau kreipti dėmesį į tai, kaip mes rengiamės. Išties, didžiąją dalį savo gyvenimo buvau pilka pelė. Nenusimaniau labai daug apie stilių, bijojau išsiskirti, rengdavausi kas papuola. 

Tačiau 10-toje klasėj susidraugavau su gražia ir stilinga panele Simona, kuri man parodė, kad su stilinga apranga gali ne tik geriau jaustis, bet ir pakerėt aplinkinius. Rūbų kūrimu susidomėjau studijų pirmais metais, kai pradėjau mokytis promo rūbų maketavimo.

Asmeninio archyvo nuotr.


– Ką studijavote? 

– Studijavau reklamos technologijas. Tai mane visą gyvenimą žavėjęs mokslas. Kol vieni žiūri maisto reklamas ir varvina seilę, aš galvoju, kaip ši reklama buvo sukonstruota, kokios technologijos pritaikytos, kokio dydžio reklamos biudžetas, kaip galima būtų tai patobulinti. Man visada buvo įdomu, koks gi yra tas sėkmingos reklamos receptas. Įdomus faktas, kad reklama gali sudaryti net 60 proc. produkto vertės, o kartais - net daugiau.

Bet turbūt norite paklausti manęs, kaip tai susiję su rūbais? Oi, visaip. Iš šių studijų išmokau dizaino pagrindų, išmokau derinti spalvas. Išmokau susikurti internetinę svetainę, maketuoti reklamas, žodžiu daryti verslą.

– Kaip manote, ką rūbai gali atskleisti apie žmones?

– Manau, kad rūbai apie žmones gali atskleisti ir daug, bet ir tuo pačiu metu - nieko, jei nepasigiliname. Jei paklaustumėte kiekvieno atskirai, ką jiems rūbas reiškia, sulauktumėte labai skirtingų atsakymų.
 
Asmeninio archyvo nuotr.


Vieniems tai tiktais komfortas ir funkcionalumas, kitiems - meninė saviraiškos priemonė, tretiems tai būdas parodyti savo turtus.

Yra ir žmonių, kurie tiesiog vaikosi madų ir nori atrodyti kaip nuomonių formuotojai. Kiekvienas kaip sakant nešioja savo psichologiją. Todėl, kai pamatai įdomiai apsirengusį žmogų ir nori suvokti to prasmę, bet geriausia manau būtų jo imti ir paklausti, kodėl jis taip apsirengęs.

– Kaip apibūdintumėte Lietuvos žmonių stilių? Gal yra skirtumų tarp miestų?

– Apskritai Lietuvos žmonės yra labai stilingi ir gražūs. Dalis žmonių net į turgų eina pasipuošę pirkti lašinių su prabangiais bateliais. Be to, pastebėjau, kad turgeliuose galima rasti įdomiausiai apsirengusius žmones, galbūt tam įtakos daro rytas, kai smegenys keistai veikia. 

Asmeninio archyvo nuotr.


Kalbant apie skirtumus tarp miestų, noriu užkabinti didelį medalį vilniečiams. Man asmeniškai jie yra patys stilingiausi. Tiek daug skirtingų aprangos derinių nerasi niekur kitur kaip tik Vilniuje. Klaipėdą irgi norėčiau išskirti, šio miesto gyventojai mano galva yra puikiai įvaldę gatvės stilių, rengiasi labai skoningai.

– Atidarote internetinę rūbų parduotuvę. Kaip kilo ši mintis?

– Išties, tai ne mano pirma rūbų parduotuvė. Yra dar ir www.tavomada.lt

Tačiau viskas prasidėjo ne nuo rūbų, o nuo antsiuvų. Pradėjau kurti originalius savo antsiuvus, nes parduotuvėse man jie atrodė labai banalūs. Prekiaujant jais, mano klientai prašė, kad juos prisiūčiau ant maikių ir džemperių. Tuomet pradėjau prekiauti originaliais laisvalaikio rūbais. Atidaryti naują rūbų liniją „HappyClothes" sugalvojau, nes pagalvojau būtų labai gerai sukurti socialiai atsakingą prekės ženklą, kuris ne tik džiugina žmones savo spalvingais produktais, bet ir pirkėjai tampa gerumo skleidėjais - 5 proc. nuo pelno bus skiriama psichologinės pagalbos linijai, gyvūnų prieglaudai „Lesė“, Žmogaus teisių centrui.

Asmeninio archyvo nuotr.


– Joje galima įsigyti rūbų su vaivorykštės atributika. Ar LGBTQ+ palaikymo simboliai ant rūbų populiarėja?

– Taip, populiarėja. Apskritai visuomenės palaikymas kyla, didesni prekės ženklai vis dažniau išdrįsta išreikšti mūsų bendruomenės palaikymą per rūbus ar per kitas priemones.

– Kodėl jūsų parduotuvė pasirinko prekiauti rūbus su vaivorykšte?

– Vaivorykštė turi daug reikšmių ir man jos visos geros. Ji simbolizuoja ne tik mūsų bendruomenę, bet ir džiaugsmą, laisvę, įvairovę, sėkmę, toleranciją, kūrybiškumą. Manau, kad vaivorykštės spalvos puikiai atspindi visą „HappyClothes" prekės ženklo psichologiją.

Asmeninio archyvo nuotr.


– Kaip manote, ar verslo palaikymas LGBTQ+ bendruomenei skatina visuomenės toleranciją, ar tiesiog kenkia verslui ir siaurina jo klientų ratą?

– Taip, manau skatina toleranciją. Reikia rodyti pavyzdį, tada ir kiti išdrįstų tuo pavyzdžiu pasekti. Dėl klientų kiekio nesijaudinu. Kiekvienas produktas turi savo klientą, tik tau reikia rasti būdą jį pasiekti. Įtikti visiems yra neįmanoma ir aš dėl to visai nepergyvenu. Kurdamas šį verslą įsivertinau tai, kad homofobai nebus mano patys didžiausi fanai.

– Koks yra jūsų mėgstamiausias rūbas? Kaip jis gimė?

– Mano mėgstamiausias rūbas yra SUPERSTAR laisvalaikio kostiumas. Pati pirminė idėja gimė pas vieną mano bičiulį. Jis labai mėgsta išskirtinę aprangą ir norėjo atrodyti kaip superžvaigždė, todėl sukūriau jam kostiumą iš mėlynos blizgios odos imitacijos. Keli šitie kostiumai greitu metu išvyks į Islandiją pas klientus.

 

– Iš kokių medžiagų gaminate rūbus? Kodėl pasirinkote būtent jas?

– Audiniams skiriu labai daug dėmesio, skersai išilgai išvažinėju miestą, kol atsirenku tinkamiausius audinius naujų produktų gamybai. Man labai svarbu, kad audinys būtų itin patvarus, malonus kūnui, kokybiškai nudažytas. Komfortui ir kokybei skiriu didžiausią dėmesį.

– Kokioms savybėmis turi pasižymėti geras rūbų stilistas?

– Visų pirma, gal nuskambės banaliai, bet geras stilistas privalo turėti savo stilių, savo viziją. Kitas dalykas – komanda. Be geros komandos, kuria gali pasitikėti ir kartu judėti į priekį, tu esi niekas. Aš pavyzdžiui nemoku nei siūti, nei konstruoti rūbų, todėl turiu rasti žmones, kuriais 110 proc. pasitikiu ir su kuriais galime kartu judėti į priekį.

– Ką simbolizuoja prekės ženklas - vienaragis?

– Tai yra ne bet koks vienaragis, o kiaulės vienaragis. Jis reiškia, kad kiekvienas galime atrodyti kaip norime, būti ir jaustis gražūs, nebijoti išsiskirti iš minios, - teigė pašnekovas.
Naujesnė Senesni