LGBTQ+ teisių organizacija: apie visuomenę užklupusius neramumus perspėjama jau ne vienerius metus

Aiškėja, kad tie patys asmenys, kurie šmirinėjo riaušėse prie Seimo, mėgino kelti neramumus ir „Kaunas Pride" eitynėse. Sekmadienį LRT paskelbtus tai atskleidžiantį tyrimą, Tolerantiško jaunimo asociacija (TJA) pirmadienį išplatino pareiškimą, kuriame teigia - LGBTQ+ teisių aktyvistai apie neapykantos keliamus neramumus kalba jau ne vienerius metus, tačiau iki šiol į tai žiūrėta pro pirštus.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Sekmadienį LRT paskelbtas tyrimas atskleidė - prie Seimo vykusiose riaušėse sukiojosi tie patys asmenys, kurie kėlė neramumus ir rugsėjį Kaune įvykusių „Kauno Pride" metu: šaukė ant LGBTQ+ eisenos dalyvių, mėgino užtverti kelią, susirėmė su policijos pareigūnais", - pastebi TJA. 

Jos atstovai teigia, kad tiek riaušėse, įvykusiose rugpjūčio 10-ąją prie Seimo, tiek homofobiškai nusiteikusių veikėjų gretose, kai Kaune rugsėjo 4-ąją žygiavo „Kaunas Pride" eisena, buvo skleidžiama ir demonstruojama neapykanta. 

„Būta atvejų, kai LGBTQ+ asmenys buvo fiziškai užpulti. Puldinėti ir žurnalistai. Visa tai demonstruoja, apie ką TJA pasisakė jau ne vienerius metus - neužkardoma neapykantos kalba sukelia neramumus visuomenėje, smurto protrūkius, kurie tampa pavojingi visai valstybei.
 
Labai apmaudu, kad prireikė realių pavyzdžių, jog tai būtų suvokta. Mes manome, kad neapykantos kalbos atvejai turėjo būti užkardomi dar pirminėje stadijoje, o ne tik tuomet, kai situacija po truputį tapo vis mažiau kontroliuojama", - pabrėžiama TJA pareiškime, paskelbtame pirmadienį. 

Organizacija atkreipė dėmesį į šiuo metu vykstantį ikiteisminį tyrimą dėl neapykantos kurstymo prieš LGBTQ+ eitynių dalyvius. „Žinome, kad mūsų narys Pijus Beizaras dar prieš mėnesį iki įvykstant LGBTQ+ eitynėms Kaune kreipėsi į teisėsaugą dėl raginimo smurtauti prieš eitynių dalyvius. Kauno pareigūnai tyrimą atsisakė pradėti. Tik po eitynių tyrimas buvo pradėtas, kai tą įpareigojo teismas, į kurį Pijus kreipėsi ir pasiekė jame pergalę.
 
Ir tai - tik vienas iš liūdnų pavyzdžių, iliustruojantis, jog net teisinėje sistemoje dirbantys asmenys ne visada suvokia problemą, kurios pasekmės aštrėja vis labiau. Ypač pastaruoju metu, kai pasireiškia psichologiniai COVID-19 pandemijos padariniai. Apie tai LGBTQ+ teisių aktyvistai kalba jau ilgai", - skelbia TJA. 
Naujesnė Senesni