Prie Seimo minima translyčių atminimo diena: „Neverkite, nesate vieni"

Prie Martyno Mažvydo bibliotekos netoli Seimo renkasi translyčių asmenų palaikytojai. LGBTQ+ teisių aktyvistai atkreipia dėmesį, kad translyčiai žmonės susiduria su patyčiomis ir smurtu. „Aš pats esu atstumtasis, turėjau priklausomybių, buvau nematomas, norėjau ateiti į jūsų pasaulį, susipažinti su jumis, jūs nuostabūs ir drąsūs žmonės", - kalbėjo vienas iš į mitingą atėjusių vilniečių.

Prie M. Mažvydo bibliotekos vyksta translyčių žmonių minėjimo akcija | Kotrynos Andrejevaitės/jarmo.net nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Jis sakė kažkada smerkęs translyčius asmenis, tačiau laikui bėgant visa tai pasikeitė, kai jis suvokė, jog kiekvienas turi teisę būti laimingas.

Lapkričio 20-ąją minima translyčių žmonių atminimo diena. 

„Ši diena skirta prisiminti translyčius asmenis, netekusius savo gyvybės dėl transfobiško smurto", - akcijoje kalbėjo André.

Vaikinas naujienų portalui jarmo.net kalbėjo, kad ši diena pradėta minėti dar 2019 metais, jos minėjimą iniciavo neformalus žmonių būrys, šiuo metu svarstantis įsteigti translyčių žmonių pagalbos asociaciją.

Nebaltaodžiai, migrantai, pabėgėliai - tai translyčiai asmenys, kurie, anot jo, susiduria su didžiausia rizika netekti gyvybės dėl transfobiško smurto. 

André pabrėžė, kad Lietuvoje reikėtų pasitempti užtikrinant orų vardo, lyties pakeitimą. „Visi nusipelnome gyventi oriai ir saugiai", - sakė kalbėtojas. 

Prieš akciją policijos pareigūnai mitinguotojų paprašė kiek atsitraukti nuo M. Mažvydo bibliotekos, neleido akcijos dalyviams būti ant laiptų. 

Vienas iš mitinge dalyvavusių asmenų teigė, kad naujasis Sveikatos apsaugos ministerijos pasiūlytas potvarkis dėl translyčių asmenų gydymo aprašo yra neigiamai vertinama iniciatyva. Kalbėtojas teigė, kad translyčiai asmenys negalės pasinaudoti visavertėmis sveikatos apsaugos paslaugomis, kai potvarkis bus priimtas. Esą šiuo metu translytiškumo diagnozę gauti lengviau nei bus tada, kai bus pasirašytas dokumentas. Transseksualumo diagnozė šiuo metu yra aspektas, dėl kurios negalima tapti globėjais, dirbti tam tikro darbo. Žmonių stigmatizavimas dėl translytiškumo tapatybės yra tai, kas esą valstybės institucijoms nerūpi. 

Kitas kalbėtojas, panoręs pasakyti kalbą, teigė, jog translyčiams žmonėms svarbu prisiminti, kad jie nėra vieni, yra daugybė žmonių, kurie palaiko jų teises ir laisves. „Neverkite, nesate vieni", - dėstė jis. 

Naujesnė Senesni