Neapykantos kalbą stebintis virtualus patrulis nesnaudžia: pradėti 23 ikiteisminiai tyrimai

Kiek tiksliai pasitaiko neapykantos kalbos atvejų internete suskaičiuoti labai sudėtinga. Įžeidžių, menkinančių, smurtauti kurstančių komentarų prieš LGBTQ+ bendruomenę ir kitas žmonių grupes nors vežimu vežk. Vis tik neapykantos skleidėjai nebegali jaustis tokie nebaudžiami kaip anksčiau. Interneto erdvę jau pusmetį seka virtualus interneto patrulis - tai Lietuvos policijos priemonė, pasitelkta kovoje prieš nusikaltimus virtualioje erdvėje. Ką pareigūnai nuveikė per šį pusmetį?

Jarmo.net koliažas (Lietuvos policijos vizualizacija ir Unsplash asociatyvi nuotr.)


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Naujienų portalas tv3.lt praneša, kad neapykantos kalba dažniausiai nukreipta į pasienį kertančius migrantus iš Baltarusijos. Lietuvos žmogaus teisių centro projektų vadovė Monika Guliakaitė teigė, kad šiuo metu neapykantos kalbos incidentų gerokai padažnėjo. Dažniausiai neapykanta kurstoma prieš pažeidžiamas visuomenės grupes. Pasak M. Guliakaitės, išaugę neapykantos kalbos mastai byloja apie tai, kad žmonės gali būti pavargę nuo pandeminės situacijos, besitęsiančios jau antrus metus. Tai, anot jos, padarė įtaką žmonių emocinei sveikatai.

M. Guliakaitė teigė, kad daug neapykantos komentarų nukreipti prieš LGBTQ+ asmenis. Pastaruoju metu Lietuvoje kalbama apie šią bendruomenę, taip pat jai aktualų Partnerystės įstatymo projektą, kurio Seimas vėl imsis rudens sesijos metu. Be to, įvyko LGBTQ+ eitynės Kaune. Net ir po Lietuvos žmogaus teisių centro paskelbta nuotrauka iš „Kaunas Pride" eitynių komentarų sekcijoje pasipylė grasinantys, neapykantą kurstantys pasisakymai. Jų būta maždaug 600. 

„Tai atskleidžia visuomenės priešišką požiūrį, diskriminacines nuostatas“, – tv3.lt sakė pašnekovė.

Anot Policijos departamento atstovo spaudai Ramūno Matonio, šiais metais pristatytas virtualus policijos patrulis, kai pareigūnai stebi viešą erdvę ir identifikuoja nusikalstamus veiksmus, jau gavo per 2,7 tūkst. pranešimų. Pradėti 23 ikiteisminiai tyrimai. 54 kartus pareigūnai įspėjo, kad asmenys atlieka neleistinus veiksmus, o taip pat pravesti 5 prevenciniai pokalbiai.

Policijos virtualaus patrulio užduotys neapsiriboja tik neapykantos kalbų atvejų indentifikavimu. Pareigūnai stebi ir kitus galimai nelegalius veiksmus, pavyzdžiui, mėginimus sukčiauti ir pan. Iš viso šioje priemonėje dirba 3 pareigūnai.
Naujesnė Senesni