Vengrijoje planuojama rengti referendumą dėl LGBTQ+ klausimų

Antradienį kraštutinių dešiniųjų valdomas Vengrijos parlamentas nusprendė suteikti leidimą Vyriausybei imtis naujų ribojimų prieš LGBTQ+ asmenų teises rengiant referendumą LGBTQ+ bendruomenės klausimais, praneša naujienų agentūra BNS. 

Šiais metais Vengrijos sostinėje Budapešte liepos 24-ąją buvo surengta LGBTQ+ demonstracija | Akos Stiller/Bloomberg nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Skelbiama, kad valdančiosios partijos „Fidesz“ atstovai parlamente patvirtino keturis referendumo klausimus, kurie yra susiję su lytinio švietimo programomis mokyklose ir informacijos apie lyties keitimą prieinamumą nepilnamečiams asmenims. Be to, referendume rinkėjų bus klausima, ar jie pritaria „neribojamai" žiniasklaidos turinio sklaidai, kuri tariamai gali turėti įtakos vaikų vystymuisi. Balsuodami dėl leidimo skelbti referendumą, parlamente opozicija susilaikė.

Referendumas, skelbiama, gali būti surengtas per nacionalinius rinkimus pavasarį, kai premjero Viktoro Orbano  partija „Fidesz“ susidurs su didžiausia konkurencija nuo 2021 metų, kai atėjo į valdžią.

Atsižvelgiant į tai, kokie klausimai referendume užduodami, įtariama, kad Vengrijos valdžia planuoja imtis naujų ribojimų prieš LGBTQ+ asmenis ir dar labiau riboti žiniasklaidos laisvę, teisę į saviraišką, informacijos prieinamumą.

Verta priminti, kad šiais metais Vengrijos vyriausybė pažadėjo surengti balsavimą dėl birželio mėnesį priimto „gėjų propagandos" įstatymo, kuriuo draudžiama nepilnamečiams suteikti prieigą prie medžiagos, kurioje „vaizduojamas ar reklamuojamas" homoseksualumas ar lyties keitimas. Toks įstatymas sukėlė didelį pasipiktinimą žmogaus teisių aktyvistų tarpe, kadangi įstatyme homoseksualumas neteisingai tapatinamas su pedofilija. Sureagavo ir Europos Sąjungos institucijos, paraginusios Vengriją gerbti žmogaus teisių pagrindinius principus. 

„Homoseksualumo propaganda", - taip Vengrijos kraštutiniai dešinieji vadina tai, ką mėgina uždrausti minėtu įstatymu. Be to, nacionalistiškai nusiteikę politikai mano, kad tėvai, o ne ekspertai turi spręsti klausimus ir dėl vaikų lytinio švietimo. 

Europos Komisija pradėjo dvi teisinės pažeidimo procedūras dėl Vengrijos vyriausybės veiksmų, kuriais galimai ribojamos LGBTQ+ bendruomenės laisvės ir teisės. 
Naujesnė Senesni