Vyks diskusija apie LGBTQ+ ir romų nušvietimą žiniasklaidoje

Pastaraisiais metais LGBTQ+ tema nuvilnijo per šalį. Partnerystės įstatymo projektas, vienalyčių porų gyvenimai, LGBTQ+ vaiko mamos susitikimas su Prezidentu, anti-LGBTQ+ akcijos Vingio parke ir prie valdžios institucijų, šalies vadovo nevienareikšmiškai vertinami pasisakymai - visa tai buvo plačiai ir skambiai nušviečiama žiniasklaidoje. Tačiau ar visuomet tai buvo daroma atsakingai? 


Freepik.com vizualizacija



Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Žurnalistika - atsakomybė. Todėl Naktiniame Vilniaus Avilyje, esančiame Vilniaus g. 22, Vilniuje, lapkričio 17 d. 20 val. nagrinėsime, kiek atsakomybės turi žurnalistai nušviesdami pažeidžiamų visuomenės grupių temą bei kaip keitėsi Lietuvos žiniasklaidos tonas per daugiau nei dešimtmetį. 

Susitikime galėsite išgirsti Jono Valaičio, LGBTQ+ teisių naujienų portalo jarmo.net redaktoriaus, įžvalgas. 

„LGBTQ+ bendruomenės temų nušvietimas tapo profesionalesnis, tačiau net ir dabar vis dar neišvengiame ir tam tikro marginalizavimo, kartais - ir atvirai skelbiamo melo, kuris kursto neapykantą. Būtina tai demaskuoti", - teigia J. Valaitis.

Prie jo prisijungs organizacijos „Sakaliukai” atstovė Inga Kreivėnaitė, kuri pasidalins savo pozicija apie tai, kaip žiniasklaida nušviečia dar vienos pažeidžiamos visuomenės grupės - romų bendruomenės - temą. 

Inga Kreivėnaitė | Asmeninio archyvo nuotr.


„Dešimtmetį kasdien dirbdama su romų bendruomene susidūriau su begale nuostatų, klišių, išankstinių baimių, kurias dažnai formuoja žiniasklaida. Viešojoje erdvėje romus matome itin demonizuotus arba, atvirkščiai, pernelyg romantizuotus. Žurnalistams trūksta gilesnės temos analizės, bendruomenė matoma labai paviršutiniškai - kaip vagys, nusikaltėliai arba mistifikuoti šokėjai, būrėjos. Per visus veiklos metus, atstovaudama romų bendruomenę viešojoje erdvėje, nuolat akcentuoju, kad Lietuvos romų bendruomenė, nors ir labai maža, bet labai skirtinga, todėl negalime klijuoti vienodų etikečių ir rašydami apie pažeidžiamas grupes turėtume labiau įsigilinti į sisteminės diskriminacijos problemą", - įsitikinusi I. Kreivėnaitė.

Kviečiame prisijungti visus, kurie neabejingi žmogaus teisių ir laisvių temoms. Taip pat labai kviečiame žiniasklaidos atstovus ir žmogaus teisių aktyvistus. Kuo daugiau įvairių sričių atstovų, tuo diskusija bus naudingesnė.
Naujesnė Senesni