Migracijos departamento pozicija dėl nesuteikiamo prieglobsčio LGBTQ+: apsimesti homoseksualiu - populiaru

46 - tiek šiuo metu Medininkų užsieniečių registravimo centre apgyvendinta homoseksualių asmenų, prašančių prieglobsčio Lietuvoje. Žmonės atvykę iš musulmoniškų kraštų, kuriuose už homoseksualumą baudžiama brutaliomis bausmėmis. Tačiau Migracijos departamentas kol kas nepatenkino nė vieno LGBTQ+ asmens prieglobsčio prašymo. Jarmo.net turimi duomenys rodo, kad homoseksualūs asmenys siunčiami atgal net į Iraką, pagarsėjusį tuo, jog čia teroristai aktyviai veikia persekiodami LGBTQ+ bendruomenės narius. Kai kurie LGBTQ+ žmonės šalyse, iš kurių pabėgo, baudžiami net mirtimi. Tiesa, Migracijos departamentui tai - nė motais.

Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė mano, kad apsimesti homoseksualiu asmeniu yra populiaru | jarmo.net koliažas (migracija.lrv.lt ir Sharon McCutcheon/Pexels nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Lietuvai, panašu, atrodo, jog homoseksualiems asmenims tokios šalys - saugios valstybės. Lapkričio mėnesį paaiškėjo skandalingi Migracijos departamento sprendimai, kuriuose nurodoma, jog LGBTQ+ asmenys neišsamiai atsakinėja į klausimus apie intymų gyvenimą, jų kilmės šalyje veikiančias LGBTQ+ organizacijas, negali įrodyti, kad tikrai patyrė smurtą dėl seksualinės orientacijos.

Jarmo.net apie šią situaciją pasiteiravo Migracijos departamento. Į klausimus atsakė Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

tf.vu.lt nuotr.


-Kaip jūs manote, ar Irakas bei kitos musulmoniškos valstybės, kuriose homoseksualūs asmenys kartais net mėtomi nuo stogų ginkluotų grupių kovotojų arba uždaužomi akmenimis, yra saugios valstybės homoseksualiems asmenims? 

-Migracijos departamentas, nagrinėdamas prieglobsčio prašymus, vertina kiekvieno prieglobsčio prašytojo individualią situaciją jo kilmės valstybėje. Sprendimas suteikti ar nesuteikti prieglobstį Lietuvos Respublikoje priimamas įvertinus visą prieglobsčio prašytojo pateiktą informaciją, taip pat Migracijos departamento turimą informaciją apie kilmės valstybę.

-Ar apklausose dalyvauja psichologai, kai Migracijos departamento specialistams asmenys turi pasakoti apie savo lytinį gyvenimą, patirtas emocijas dėl savo seksualinės orientacijos? Kokiais konkrečiais būdais yra nustatoma asmenų seksualinė orientacija? 

-Migracijos departamentas nagrinėja netradicinės lytinės orientacijos asmenų prašymus vadovaudamasis Europos prieglobsčio paramos biuro ir Jungtinių tautų pabėgėlių agentūros parengtomis rekomendacijomis ir gairėmis. Jei prieglobsčio prašytojas pageidauja, jo apklausoje gali dalyvauti teisinis atstovas, taip pat esant poreikiui, Migracijos departamentas gali organizuoti ir medicininio personalo ar psichologo dalyvavimą apklausoje. Kiekvienas prieglobsčio prašytojas prieš apklausą yra informuojamas apie jo teises į teisėtą atstovą.

Asociatyvi Ketut Subiyanto/Pexels nuotr.


-Kaip rašo delfi.lt, Migracijos departamentas pareiškė, kad specialistai nevertina, kiek lytinių partnerių prieglobsčio prašantis homoseksualus asmuo turėjo ar turi. Kyla klausimas, kodėl Migracijos departamentas iš esmės tuomet klausia homoseksualių pabėgėlių, ar jie turėjo lytinių santykių su kitais vyrais. Dėl įdomumo? Ar Migracijos departamentas klausinėja heteroseksualių asmenų, kiek jie turėjo ar turi lytinių santykių? 

-Prieglobsčio prašytojai turi pareigą nurodyti, dėl kokių priežasčių, jų manymu, jie yra ar būtų persekiojami savo valstybėje. Pagal nurodytas priežastis Migracijos departamentas atlieka išsamų tyrimą ir užduoda papildomų klausimų, kad surinktų išsamią informaciją apie prieglobsčio prašytojo nurodytas aplinkybes. Prieglobsčio prašytojų, kurie savo persekiojimo priežastimi nurodytų buvimą heteroseksualiu asmeniu, Migracijos departamento praktikoje nepasitaikė.

-Ar prieglobsčio prašantys asmenys privalo domėtis LGBTQ+ teises ginančiomis organizacijomis savo šalyje, jeigu tokių organizacijų tose šalyse nėra, arba jos veikia slaptai, o už dalyvavimą jose galima sulaukti sankcijų? 

-Prieglobsčio prašytojas turi papasakoti savo istoriją, nurodyti prieglobsčio prašymo motyvus, tačiau jau Migracijos departamento pareiga išsiaiškinti, ar prieglobsčio prašytojo kilmės valstybėje jam kyla grėsmė dėl nurodytų aplinkybių. Kiekvienas prieglobsčio prašymas vertinamas individualiai.

Evelina Gudzinskaitė | vrm.lrv.lt


-Kiek kartų homoseksualus asmuo turi sulaukti grasinimų mirtimi iš klanų, jog Migracijos departamentas konstatuotų, jog asmeniui išties gali grėsti pavojus? Galbūt tokiam asmeniui Migracijos departamentas siūlo susidurti su realiu pasikėsinimu ar vis tik ir šio įvykio nepakaktų? 

-Kiekvienas prieglobsčio prašymas vertinamas individualiai, atsižvelgiant ir vertinant prieglobsčio prašytojo pateiktą informaciją.

-Ar Migracijos departamentas būtų informuotas apie į kilmės šalį grąžinto homoseksualaus asmens nužudymą, jeigu toks įvyktų?

-Migracijos departamentas informacija apie prieglobsčio prašytojus su jų kilmės valstybėmis nesikeičia.

-Kokius įrodymus iš esmės turėtų pateikti musulmoniškoje šalyje gyvenantis asmuo, prašantis prieglobsčio, jeigu jam gresia pavojus sveikatai ar gyvybei, nes yra persekiojamas dėl seksualinės orientacijos? 

-Kiekvienas prieglobsčio prašymas vertinamas individualiai, atsižvelgiant ir vertinant prieglobsčio prašytojo pateiktą informaciją, nėra nustatyto įrodymų sąrašo, pagal kurį asmuo gautų prieglobstį Lietuvos Respublikoje. Prieglobsčio prašytojai turi kuo išsamiau papasakoti savo istoriją, kuo išsamiau atsakyti į Migracijos departamento klausimus ir turi stengtis pateikti kuo daugiau įrodymų savo pasakojimui pagrįsti.

-Ar Migracijos departamento specialistai neplanuoja apsilankyti musulmoniškose šalyse ir įvertinti, kokia yra LGBTQ+ asmenų teisių padėtis, kad geriau suvoktų tų šalių piliečių padėtį ir priežastis, kodėl dalis jų palieka šias valstybes? Gal Migracijos departamento specialistai norėtų pabendrauti su homoseksualius asmenis žudančiais klanais ir nustatyti, ar jų kėslai - rimti? 

-Migracijos departamentas prieš priimdamas sprendimą surenka visą reikiamą informaciją apie prieglobsčio prašytoją iš patikimų informacijos šaltinių, tarptautinių ir nevyriausybinių organizacijų ataskaitų, kuriose detaliai ir aiškiai nurodoma minėtų asmenų padėtis kilmės valstybėje, - teigė Migracijos departamento direktorė E. Gudzinskaitė.

Sako, kad apsimeta

Negana to, portalas lrt.lt rašo, kad Migracijos departamento vadovė LRT radijui pareiškė: „Mes žinome, kad labai populiaru apsimesti homoseksualiu asmeniu. Ir šitoje migrantų bangoje mes taip pat matome neproporcingai aukštą procentą žmonių, kurie mums teigia, kad yra kitos lytinės orientacijos žmonės“.

Tiesa, portalo jarmo.net surinkti duomenys rodo, kad Migracijos departamentas neturi dokumentų, rodančių, kad asmuo, prašydamas prieglobsčio, tikrai apsimestų neheteroseksualios lytinės orientacijos. 

Be to, atmesdamas vieną iš homoseksualaus asmens prašymą, Migracijos departamentas nurodė, kad nors tame mieste, kuriame asmuo gyvena, išties žudomi žmonės, tačiau jo gyvenamame rajone žudynių nėra įvykę, dėl to esą šis yra saugus.

Be to, Migracijos departamento sprendimuose atmesti homoseksualių pabėgėlių prieglobsčio prašymus nurodoma, kad pabėgėliai apie savo seksualinę orientaciją kalba nenuosekliai. Kaip teigia žmogaus teisių apžvalgininkas Simonas Bartulis, tokie sprendimai yra sunkiai suvokiami protu. Pasak jo, homoseksualūs asmenys, atvykę iš šalių, kuriose buvo persekioti, gali išties nežinoti organizacijų, ginančių LGBTQ+ asmenų teises, nesidažyti lūpų ir panašiai jau vien dėl to, nes už tai jų kilmės šalyse gresia bausmės. Be to, tikėtis, kad žmogus apie savo tapatybę kalbės nuosekliai, kai prieš tai gyveno baimės atmosferoje, taip pat nerealistiška.
Naujesnė Senesni