A. Širinskienė kyla į kovą prieš E. Dobrovolską: dėl translyčių dokumentų keitimo grasina kreiptis į teismą

Po mėnesio įsigaliosianti nauja tvarka, pagal kurią asmenvardžius translyčiai asmenys dokumentuose galės pakeisti ir be teismo sprendimo, papiktino buvusią LVŽS narę Agnę Širinskienę.

Agnė Širinskienė žada kreiptis į teismą – parlamentarei parūpo translyčių asmenų dokumentų keitimo tvarka | Seimo kanceliarijos ir pexels.com nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Iki šiol asmens tapatybės dokumentus translyčiams asmenims galima keisti tik teismo sprendimu. Tiesa, toks kelias kainuoja ne tik patiems translyčiams asmenims, bet ir valstybei – apkraunami teismai.

Taigi, Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska praėjusių metų gruodžio mėnesį pasirašė naują įsakymą, pagal kurį į teismą kreiptis nebereikės – užteks psichiatro verdikto, jog žmogus tikrai translytis.

Tiesa, nors vardą pasikeisti bus galima, tačiau nurodytos lyties – dar ne. Pasak ministrės, dėl to, jog žmogus galėtų dokumente galėtų nurodyti ir kitą lytį, jau turėtų apsispręsti Seimas – reikėtų priimti tai reguliuojantį įstatymą.

O tuo metu Seimo narė Agnė Širinskienė teigia, kad E. Dobrovolska, pasirašydama įsakymą, peržengė ribas. Pasak tariamomis tradicinėmis vertybėmis besivadovaujančios parlamentarės, dokumentus lengviau pasikeisti translyčiams asmenims turėtų leisti tik Seimas, o ne Teisingumo ministerija.

A. Širinskienė | O. Posaškovos/Seimo kanceliarijos nuotr.


A. Širinskienė ketina kreiptis į administracinį teismą ir ministrės įsakymą ginčyti. „Panašu, kad šiuo atveju nenorėta diskusijos, o tiesiog norėta prieš Naujuosius metus tyliai pasislėpti . Paskutinę metų dieną, jau beveik po darbo valandų, darbo dienos pabaigoje, priimant sprendimus“, – LNK žinios cituoja A. Širinskienę.

Tuo metu E. Dobrovolska teigia, kad Lietuvos teismus dėl translyčių asmenų dokumentų pasiekia maždaug 10 bylų per metus. Dar 2007 metais valstybė pralaimėjo bylą Europos žmogaus teisių teisme, nes šalyje iki šiol nėra įstatymo, reglamentuojančio lyties keitimo tvarką.

Prieš metus sausio mėnesį E. Dobrovolska paragino Seimą spręsti klausimą dėl asmenvardžių rašybos bei lyties keitimo. Ji teigė, kad tai reikėtų reglamentuoti įstatymais. Parlamentą politikė paragino svarstyti šias temas dar praėjusiais metais, tačiau Seimo nariai to iki šiol vengia.

„Vienintelis logiškas sprendimas yra įstatymo lygmeniu – ar kalbėtume apie Civilinio kodekso pataisas, ar apie atskirą įstatymą, tai labiau diskusijos ir technikos dalykas – išspręsti tiek partnerystės, tiek asmenvardžių, tiek translyčių problemas“, – interviu BNS prieš metus tvirtino ministrė.



Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni