Prokuroras siekia iš P. Gražulio atimti teisę būti renkamam

Dėl itin homofobiškų pasisakymų ir elgesio viešojoje erdvėje nuolat linksniuojamas Petras Gražulis pateko į teisėsaugos nemalonę. Seimo narys šiuo metu teisiamas dėl piktnaudžiavimo. Prokuroras jam prašo skirti ne tik 15 tūkst. eurų baudą, bet ir atimti teisę būti renkamam.

P. Gražulis | Seimo kanceliarijos/O.Posaškovos nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Siekia drausti būti renkamam

Generalinės prokuratūros prokuroras Rolandas Stankevičius tokią bausmę, palaikydamas valstybinį kaltinimą, pasiūlė ketvirtadienį Vilniaus apygardos teisme surengtame posėdyje.

Be kita ko, prokuroras taip pat prašo konfiskuoti iš P. Gražulio turto už 4 tūkst. eurų. O teisę būti renkamam iš politiko jis siekia atimti mažiausiai 4 metams. Kaip skelbia BNS, Generalinė prokuratūra kaltina politiką nuo 2015 metų gegužės iki 2017 metų vasario piktnaudžiavus Seimo nario padėtimi, dėl ko žalos patyrė valstybė.

Bylos duomenimis, parlamentaras iš privačios šaldytą maistą gaminančios bendrovės „Judex“ galbūt siekė gauti ir gaudavo turtinę naudą veikdamas šios bendrovės interesais bei neleistinai kišdamasis į kitų valstybės tarnautojų Lietuvoje ir Rusijoje veiklą. Taip pat jis, anot kaltintojų, siūlė Rusijos pareigūnams duoti pinigų, prašydamas neteisėtai veikti nurodytos bendrovės interesais.

Pagarsėjo ir už Lietuvos ribų

P. Gražulis žinomas ne tik dėl jam inkriminuojamų kaltinimų, bet ir skambiai vykdomos anti-LGBTQ+ politikos. Seimo narys 2013 metais buvo sulaikytas ir fiziškai išneštas iš vienų „Pride" eitynių, kai ėmė kelti jose neramumus. Jis tąkart sušuko garsiąją frazę: „Už Lietuvą, vyrai". Būtent ši frazė tapo bendrovės „Judex" gaminamų koldūnų pakuotės, paženklintos P. Gražulio veidu, reklaminiu šūkiu. 

Be to, politikas 2012 metais Seime vykusios konferencijos metu, kurioje buvo minima Tarptautinė diena prieš homofobiją, transfobiją ir bifobiją, ėmė keikti ir rėkti ant susirinkusiųjų, trukdyti, vadino homoseksualius asmenis niekinančiais žodžiais. P. Gražulis tąkart sulaukė gausaus žiniasklaidos dėmesio. 

Vis tik 2020-ųjų gruodis politikui tapo itin skandalingas. P. Gražulis per nuotolinį Seimo Kultūros komiteto posėdį netikėtai pasirodė kartu su pusnuogiu vyriškiu už jo nugaros. Tuo metu šalyje galiojo karantinas, nebuvo leidžiama susitikti su kitais šeimos ūkiais. Seimo narys teigė, kad posėdyje dalyvavo iš Seimo viešbučio, bet nepatikslino, ar pusnuogis vyras už jo nugaros yra jo šeimos narys. P. Gražulis galiausiai pareiškė, kad jis buvo užfiksuotas ne su kuo kitu, o su garsiu žurnalistu Andriumi Tapinu. Pastarasis dėl tokių žodžių kreipėsi į teismą ir laimėjo net 3 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo. Šiuos pinigus A. Tapinas paaukojo LGBTQ+ artimųjų organizacijai „Mamos už LGBTQ+" vaikus. Šis įvykis plačiai nuskambėjo ir pasaulio žiniasklaidoje. 



Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni