R. Zabarauskas: ministrės įsakymas dėl translyčių vardų – itin trapus

Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska pasirašė įsakymą, įsigaliosiantį nuo vasario 1-osios, leisiantį  translyčiams asmenims keisti vardą ir pavardę asmens tapatybės dokumentuose ne teismo tvarka, o tik  gavus medicininę pažymą. „Puiku, tačiau kai kas kelia ir nerimą", – teigia LGBTQ+ teisių aktyvistas Romas Zabarauskas. 

Romas Zabarauskas | Romas Zabarauskas įvertintas LGBTQ lyderio apdovanojimu | JAV Michael Murphy photohraphy nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Pareiškėjas, kuriam diagnozuotas transseksualumas, gali pakeisti savo vardą ir pavardę, jei nori turėti kitai lyčiai būdingas vardo ir pavardės formas", – štai kokia taisyklė turėtų atsirasti nuo kito mėnesio.


Įsakyme taip pat nurodoma, kad „civilinės metrikacijos įstaigai turi būti pateikiama Lietuvos Respublikos sveikatos priežiūros įstaigos išduota pažyma apie diagnozuotą transseksualumą arba Europos Sąjungos valstybės narės sveikatos priežiūros įstaigos išduotas medicinos dokumentas apie diagnozuotą transseksualumą“.

Tačiau R. Zabarauskas pastebėjo, kad teisme yra keičiami net tik asmenvardžiai, bet ir asmens kodas, o to padaryti po naujai įsigaliosančios tvarkos ir toliaus nebus galima. 

Tačiau įsakyme neskelbiama, jog ministerijos reglamentavimas sudarys sąlygas keisti asmens kodą. 

„Reiškia, dėl to reiks eiti tokį pat sudėtingą teisinį kelią kaip ir iki šiol. Asmens kodo ir asmenvardžių neatitikimas išlaikys nepatogias situacijas", – įsitikinęs R. Zabarauskas. 

Jis teigė, kad Teisingumo ministerijoje įtvirtinti pokyčiai gali būti laikini, mat jie įtvirtinti ministrės įsakymu, o ne Seimo priimtu įstatymu. „Jei sekantis teisingumo ministras bus tamsių politinių jėgų paskirtas transfobas, ar galėsime tikėtis sklandaus Teisingumo ministerijos darbo tvirtinant tokius prašymus?" – retoriškai klausia R. Zabarauskas. 

LGBTQ+ teisių aktyvistas teigė suvokiantis, kad galbūt taip Laisvės frakcija, kurios narė yra E. Dobrovolska, vengia dar vieno pralaimėjimo Seime nepatvirtinus jos pasiūlymo, bet viešoje erdvėje trūksta diskusijų apie lyties sąvokas. „Vakarų valstybės ima diskutuoti arba jau suteikia galimybę pase žymėti neapibrėžtą lyties kategoriją, kuri apima nebinarinės lyties (non-binary), interseksualius ar kitus asmenis, nesitapatinančius su vyro ar moters lytimi. Kaip ir visame pasaulyje, Lietuvoje taip pat vis daugiau žmonių atsiskleidžia esantys nebinarinės lyties, tačiau jų tapatybė išlieka nepripažinta", – dar vieną trūkumą įvardija R. Zabatauskas.

Vis tik jis padėkojo Teisingumo ministrei Evelinai Dobrovolskai ir Seimo žmogaus teisių komiteto pirmininkui Tomui Vytautui Raskevičiui, kad jie „ieško būdų, kaip pagerinti Lietuvos LGBT+ bendruomenės situaciją net ir esant politinei stagnacijai". 

„Prieš patenkant į valdžią, Evelina ir Tomas ryškiausiai mūsų šalyje gynė trans asmenų teises tiek teismuose, tiek viešai. Dabar patekus į valdžią ir šiems politikams ieškant kompromisinių išeičių, pilietinei visuomenei labai svarbu stebėti šį procesą ir išsakyti kritiką", – teigė R. Zabarauskas.





Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni