E. Mildažytės replikas pokalbyje su B. Tiškevič vertins LRT etikos kontrolierė: „Šiek tiek peržengėt ribą"

LRT televizijos eteryje pasirodžius laidai „Svečiuose pas Editą", kurioje žinomą tinklaraštininkę Beatą Tiškevič kalbino žurnalistė Edita Mildažytė, kai kuriems žiūrovams kilo klausimų. Laidos viešnia sulaukė provokuojančių replikų apie intymų gyvenimą ir feminizmą. Žurnalistė klausė, kodėl tinklaraštininkė skutasi kojas, jeigu propaguoja feministines vertybes. „Kam jum reikia tų lygių teisių?" – išgirdusi, kad feminizmas – tai apie lygias žmonių teises – klausimą tuomet pateikė ji. Pašnekovė sulaukė ir klausimo, o kiek kartų ji mylisi.

E. Mlidažytė | Stop kadras


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Aš neatsakysiu į šitą klausimą. Šiek tiek peržengėt ribą", – į pastarąjį klausimą sureagavo B. Tiškevič ir pabrėžė, kad kalbėdama apie seksualinį gyvenimą ji aptaria sveikatos, emocijų temas, ribojančius įsitikinimus ir stereotipus.

Laidoje B. Tiškevič teigė, kad žmonės apie ją yra susiformavę išankstines nuostatas. Abi jos ėmė kalbėti apie feminizmą. „Tik ką aš tavęs paklausiau, kodėl tavo kojytė sukruvinta, tu atsakei: „Aš skutausi kojas". Būdama feministė , propaguodama laisvę ir feministines vertybes kojas vis tiek skuti", – taip skambėjo E. Mildažytės replika. 

Stop kadras


B. Tiškevič žurnalistei atsakė, kad feminizmas „yra apie tai, ką tu darai, kaip tau norisi". Tinklaraštininkė pabrėžė, kad moteris pati turi kurti gyvenimą vadovaudamasi savo lūkesčiais. 

Tuomet E. Mildažytė paklausė, kodėl svarbu deklaruoti feminizmą, o ne maskulinizmą. Pašnekovė atsakė, kad feminizmas yra susijęs ir su žmogaus elgesiu, kai nepaisoma lyčių normų. 

Tuomet žurnalistė ėmėsi klausimo, ar B. Tiškevič nebūtų paprasčiau ne formuoti feminizmą, o „kad tave mylėtų". 

Tinklaraštininkė po tokio klausimo, sprendžiant iš laidos įrašo, liko apstulbusi, tačiau nepasimetė. Pašnekovė teigė, kad meilė – subjektyvus dalykas, o štai bendri gyvenime tarp žmonių gali būti vizija, asmeninės ribos. „Man atrodo, kad turi būti tokie dalykai", – kalbėjo ji.

O tuo metu E. Mildažytė pradėjo kalbėti, kad moteris, sudrausminusi vyrą, gali esą pakirpti jam sparnus. „Ar tu nemanai, kad pati skurdini jūsų emocinį gyvenimą?", „Jeigu mes, būdami žmonės, dauginamės lytiniu keliu <...> iš to išsivysto ypatingas ir unikalus individas. Kai jį konuoji, išsivysto toks, koks jau buvo. Kitaip sakant, vis tiek nuo to lytiškumo vis tiek pabėgti mes negalime. Kur toje feministinėje teorijoje atsiduria moterystė ir motinystė". 


B. Tiškevič pasiūlė žurnalistei pasikalbėti su feministinės teorijos mokslų daktare. „Ar tave kas nors gniuždė vaikystėje, patyrei siaubingas psichologines traumas?" – pradėjo klausinėti žurnalistė.

B. Tiškevič savo „Facebook" paskyroje teigė, kad pokalbis įvyko dar rugpjūčio mėnesį, o pasirodė šią savaitę. Žinoma tinklaraštininkė teigė nustebusi dėl kai kurių užduotų klausimų, tačiau laidos rezultatu ji liko patenkinta. 

Vis tik daug ką E. Mildažytės replikos nustebino ir nuliūdino. Lietuvos liberalaus jaunimo atstovai penktadienį paskelbtame pareiškime teigė, kad žurnalistė jau yra pagarsėjusi skandalingais pasisakymais, vienas jų - apie jaunimą. E. Mildažytė yra sakiusi, kad „jaunesni už mus yra pakankamai aiškiai išreikšta narkomanų karta“.

„Gėdinga ir netoleruotina, kai visuomeninio transliuotojo laidos vedėja nepaiso jokių etikos normų ir žmogiškos pagarbos, net tokiu atveju, jeigu pažiūros ar pasaulėjautos išsiskiria. Suplakti feminizmą su galimomis problemomis vaikystėje, brėžti tiesioginį, priežastinį ryšį tarp feminizmo ir psichologinių problemų – žema ir apgailėtina.

Nuoširdžiai skaudina ir liūdina, kad vis dar galime matyti interviu, kur nepaisomi bendražmogiški, elementarūs bendravimo kultūros standartai. Žinoma, yra ir šviesioji šio skandalo pusė: tai – Beata Tiškevič laikysena ir gebėjimas ramiai, be pykčio išklausyti keistus ir galimai neadekvačiai ir nepadoriai suformuluotus klausimus ir oriai į juos atsakyti, negilinant ir neaštrinant potencialaus konflikto. Manome, kad visi turėtume mokytis ir semtis įkvėpimo ir savo kasdienybėje, kai susiduriame su kontrastuojančiomis nuomonėmis, su asmenimis, kurie bendrauja įžeidžiai, nekultūringai". 


Portalas zmones.lt rašo, kad LRT etikos kontrolierė žada vertinti laidos turinį. 

"Eteryje jau pasirodžiusiose laidose svečiavosi tiek jaunesnės, tiek vyresnės kartos atstovai. Suprantame, kad skirtingi žmonės turi skirtingų matymų, tačiau LRT savo programomis siekia skatinti dialogą ir bet kokiomis, netgi aštriomis temomis, kalbėti pagarbiai ir įsiklausančiai.

Sutinkame, kad yra pagrindo klausti, ar šįkart dialogas buvo pagarbus ir įsiklausantis, todėl šios laidos turinį vertins ir išvadas LRT administracijai pateiks LRT etikos kontrolierė“, – portalui zmones.lt teigė LRT atstovė ryšiams su visuomene Miglė Savickaitė.


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni